RoboCup Junior - najveće natjecanje mladih robotičara

14.12.2019.

17:59

Autor: Andrea Vatavuk/T.V./IMS/HRT

default error photo
Više od 150 natjecatelja privukao je u Zagreb RoboCup Junior, najveće natjecanje mladih robotičara u našoj zemlji. Pobjednici će se plasirati na europsko i svjetsko prvenstvo u Portugalu i Francuskoj.
Više od 150 natjecatelja privukao je u Zagreb RoboCup Junior, najveće natjecanje mladih robotičara u našoj zemlji. Pobjednici će se plasirati na europsko i svjetsko prvenstvo u Portugalu i Francuskoj.

Blizancima Janu i Svenu ovo je prvo natjecanje. Iako su se robotikom počeli baviti nedavno, njihov robot već je konkurentan.

- Pa naš robot prati crtu i onda kad dođe do jedne kao sobe, u njoj treba spasiti loptice i odnjest ju u jedan crni kutak, objašnjava Jan, učenik 5. razreda OŠ Markuševec iz Zagreba.

- Ja se bavim robotikom zato što mi je to jako zabavno i fora mi je kad ja nešto isprogramiram i to onda radi što sam ja želio, dodaje njegov brat Sven.

Korina je također prvi put na natjecanju. Najviše od svega sviđa joj se programiranje.

- Volim pokretat robote, roboti su mi vrlo zanimljivi, kako se pokreću i izgled, onako, zanimljivi su mi jako, kaže Korina, učenica 7. razreda OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba.

Kategorije se mijenjaju svake godine, a prijavljenih je učenika sve više.

- Imamo 10 različitih kategorija, svih 10 su izlučna natjecanja za europsko natjecanje, a 7 kategorija je za svjetsko natjecanje u Francuskoj, objašnjava Jelka Hrnjić, organizatorica natjecanja i profesorica tehničke kulture, OŠ Mate Lovraka iz Zagreba.

Na nova natjecanja možda otputuje i Juraj, koji već odavno niže uspjehe, a za danas je programirao robote koji igraju nogomet.

- Već se bavim 4 godine robotikom, otišo sam na dva svjetska natjecanja, pritom sam osvojio jedno 1. mjesto na svjetskom i jedno 2. mjesto na svjetskom natjecanju, kaže Juraj, VI. osnovna škola Varaždin.

Pripreme su zahtjevne, a veliku ulogu u ovom natjecanju imaju, naravno, i mentori.

- Pa evo, pripreme su u zadnjih dva tjedna bile vrlo intenzivne, radili smo od početka školske godine, učenici su vrlo zadovoljni određenim pripremama i evo, nakon prve vožnje, vrlo su zadovoljni skupljenim bodovima, ističe Boris Tonc, mentor i učitelj fizike i informatike, OŠ Antun Nemčić Gostovinski iz Koprivnice.

Natjecanje završava sutra proglašenjem pobjednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!