Robotika na osječkom FERIT-u

29.01.2018.

18:26

Autor: HRT/M.Š.

-

-

Foto: - / -

Osječki FERIT predstavio je suradnju s Danieli Sistekom, tvrtkom koja se bavi inženjeringom i puštanjem u pogon industrijskih postrojenja diljem svijeta.
Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija predstavio je suradnju s Danieli Sistekom, tvrtkom koja se bavi inženjeringom i puštanjem u pogon industrijskih postrojenja diljem svijeta. S fakultetom surađuju u nastavi i znanstvenom istraživanju, a trenutačno rade na primjeni robotskog vida u industriji.

Nakon što je nedavno tvrtka Rimac otvorila ured u Osijeku i predstavila suradnju s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija na FERIT-u predstavljena je i suradnja s tvrtkom Danieli Systec, na primjeru unaprjeđenja industrijskog robotskog manipulatora. Grupacija Danieli osnovana je početkom 1990-ih, diljem svijeta ima čak 12.000 zaposlenika, a dio te velike tvrtke je i Danieli Systec koji zapošljava 300 ljudi. Od prije 6 godina imaju svoj ured i u Osijeku, a u posljednje su dvije godine zaposlili 33 osobe s osječkoga FERIT-a. Bave se inženjeringom i puštanjem u pogon industrijskih postrojenja širom svijeta, a u dugoročnom partnerstvu s Danieli Automation S.p.A koja je također dio Danieli grupe sudjelovali su u više od 300 projekata i jedna su od najvećih tvrtki u području industrijske automatike i procesnog upravljanja u Hrvatskoj.
Da su zadovoljni mladim osječkim inženjerima potvrdio je i voditelj osječkog ureda tvrke Danijeli Systec Ferdo Bošnjak koji je nazočio prezentaciji rada robotske ruke koja ima svoju primjenu u industriji, a koju su programirali Marko Majzl i Adrian Čižić s 1. i 2. godine Procesnog računarstva na FERIT-u.  Kod nas je proces zapošljavanja kontinuiran. Sve više se naglasak u ovoj industriji stavlja na robotiku i automatiku, te je stoga potreba za ljudima željnim novih znanja konstantna. Do sada smo zaposlili 33 mlada čovjeka i ni u jednom slučaju nismo progriješili,  rekao Bošnjak i dodao kako osječki ured tvrtke Danieli Systec studentima FERIT-a godišnje ponudi najmanje 10-ak tema diplomskih i završnih radova pod sumentorstvom nekih od zaposlenika te firme.
Time je iznimno zadovoljan i prodekan za suradnju s gospodarstvom FERIT-a Kruno Miličević. Motivacija studenata je u izravnoj uzročno-posljedičnoj vezi s onim koliko vi njima kroz nastavu prezentirate praktične probleme, odnosno prakse. Ako studenti imaju osjećaj da je nešto teorija radi teorije njihova motiviranost pada, a upravo zbog toga mi na Fakultetu pokušavamo uvoditi sve više praktičnih primjera", r ekao je prodekan Miličević i potvrdio kako je to i jedan od razloga što je zanimanje za osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija sve veće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!