12:45 / 15.10.2018.

Autor: T.V./HRT

'Ruka' - predstava o snazi volje, ustrajnosti, i vjeri u moguće

-

-

Foto: - / -

Predstava je to o snazi volje, ustrajnosti, i vjeri u moguće, priča o povijesnom susretu učenika i učitelja - Vlahe Bukovca i Alexandrea Cabanela.
U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu danas u 18 sati će se održati ekskluzivno scensko događanje za djecu i mlade - umjetničko-edukativni projekt 'Ruka'. Predstava je to o snazi volje, ustrajnosti, i vjeri u moguće, priča o povijesnom susretu učenika i učitelja - Vlahe Bukovca i Alexandrea Cabanela. 

Projektom se otvara integrativni umjetnički čin likovne i kazališne umjetnosti kroz edukativno-motivacijske predstave koje omogućavaju putovanje vremenskim strojem više od 120 godina unazad i uprizoruju priču rađanja velikog umjetničkog djela, koje je neposredno povezano i s Umjetničkim paviljonom, tim najstarijim izložbenim prostorom na jugoistoku Europe.

Scenarij i režija: Petra Radin Scenografija: Mario Mišković Kostimi: Đurđica Vorkapić – Hippy Garden 

Izložba 'Vlaho Bukovac i Alexander Cabanel: povijesni susret učenika i učitelja' traje od 3. listopada 2018. do 6. siječnja 2019. Na tragu povijesnog susreta dvojice velikih umjetnika izrasta priča i o Umjetničkom paviljonu.

Kroz tri mjeseca trajanja izložbe, svakog ponedjeljka Umjetnički paviljon će otvoriti vrata djeci, učenicima, mladima, i kroz predstavu odvesti ih u Pariz druge polovice 19. stoljeća na susret našeg, tada mladog, Vlahe Bukovca i slavnog francuskog majstora Alexandre Cabanela. Predstava odvodi u vrijema kada Vlaho Bukovac dolazi u Pariz na Ecole des Beaux-Arts i želi upisati slikarstvo u klasi, tada, izuzetno cijenjenog profesora Cabanela.

Umjetnički paviljon za ovu prigodu pretvara se u improvizirano kazalište, djeca će sjediti na prostirkama – naspram slika dvaju likovnih genija te uz originalnu glazbu priznatog hrvatskog autora Mateja Meštrovića, scenografiju akademskog slikara Marija Miškovića i igre svjetla akademskog dizajnera Svena Čustovića, spojem boje, zvuka i glumačkog izričaja – sudjelovat će u izvanvremenskom putovanju te, tako, doživjeti nevjerojatno iskustvo.

Predstava je vrlo slojevita i svrhovita –  riječ je, ujedno, o predstavi koja govori o snazi volje, ustrajnosti i vjeri u moguće.; priči o povijesnom susretu  učenika i učitelja koja inovativno scenski ispričana pruža i svoj pedagoški i motivacijski poticaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!