'Ruksak (pun) kulture' prvi put izvan granica Hrvatske

18.12.2019.

14:45

Autor: Andreja Oreč/V.M./HRT

default error photo
Školski i vrtićki program 'Ruksak (pun) kulture' ove je godine po prvi puta gostovao izvan granica, a iz Ministarstva kulture najavljuju i prvo cjelogodišnje održavanje programa u Sisačko-moslavačkoj županiji.
Školski i vrtićki program 'Ruksak (pun) kulture' ove je godine po prvi puta gostovao izvan granica, a iz Ministarstva kulture najavljuju i prvo cjelogodišnje održavanje programa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Prvi izlet programa 'Ruksak (pun)' kulture van granica Lijepe naše priređen je krajem studenoga u Subotici i bio je namijenjen hrvatskoj djeci u Republici Srbiji. Tijekom tri dana gostovanja voditelji osam različitih kulturno-umjetničkih programa održali 16 radionica za 439 djece i mladih te više od 20 odgojno-obrazovnih djelatnika.

Iz Ministarstva kulture ističu i da se prvi put provodi cjelogodišnji program 'Ruksak (pun) kulture' u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zadnje gostovanje održat će se u petak, 20. prosinca, u Osnovnoj školi Budaševo – Topolovac – Gušće.

- Cjelogodišnji program 'Ruksak (pun) kulture' provodi se s temom filmske pismenosti u Sisačko-moslavačkoj županiji. Svrha programa Ruksak (pun) kulture je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture, u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske, podsjećaju iz ministartsva.

Filmski program Sedmi kontinent zamišljen je kao nadopuna nacionalnog školskog kurikuluma, a aktivnosti s učenicima i nastavnicima provodi Udruga Djeca susreću umjetnost koja djeluje na području promicanja filmske pismenosti djece i mladih. Program je namijenjen učenicima petih razreda.

- U programu nazvanom po igranom filmu Sedmi kontinent hrvatskog oskarovca za animirani film, Dušana Vukotića godišnje sudjeluje 25 tisuća djece zahvaljujući suradnji lokalnih partnera diljem Hrvatske, kulturnih centara, kina, pučko otvorenih učilišta i škola i vrtića. Od početka realizacije programa Sedmi kontinent sudjelovalo je 120 tisuća djece i mladih koji su imali priliku pogledati izabrane filmske naslove prilagođene njihovoj dobi, napominju iz Ministarstva.

Tako je održano je više od 600 filmskih projekcija, a posebnost programa je edukativni dio koji slijedi nakon gledanja filma. Provedeno je više od 3 tisuće radionica optičkih igračaka i analiza filmova te organizirano 400 susreta s gostima – kreativnim djelatnicima iz svijeta filma.

O programu Ruksak (pun) kulture u Studiju 4 razgovarali smo s voditeljicom projekta Majom Zrnčić iz Ministarstva kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!