Sajam vježbeničkih tvrtki dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole

07:00 / 17.05.2022.

Autor: Morana Baričević/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Mladi ekonomisti

Mladi ekonomisti

Foto: Dnevnik / HRT

Posla će za mlade ekonomiste iz iduće priče sigurno biti. Nakon stanke od dvije pandemijske godine, u palači Sponza održan je Sajam vježbeničkih tvrtki dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole. Budući ekonomisti komercijalisti su, predstavljanjem svojih tvrtki, otvorili i 6. Europski tjedan strukovnog obrazovanja.

Forza d.o.o. je vježbenička tvrtka koja se bavi prodajom sportske opreme i zdravih napitaka. 

- Do te ideje smo došli analizom istraživanja tržišta koja je pokazala da je Hrvatska druga u svijetu po pretilosti na visokoj razini te smo vidjeli dobru poslovnu priliku i htjeli smo pridonijeti napretku zajednica i zdravlju, rekla je Matea Maslać, Forza d.o.o.

Jedna je to od 10 učeničkih tvrtki dubrovačke Ekonomske i trgovačke škole. U posljednju godinu simulirali su poslovanje tvrtke - od ideje, istraživanja tržišta i osnivanja tvrtke, preko marketinga do sajamskog poslovanja.

- Stvarno smo dali sve od sebe, maksimalno, svatko od nas. Baš smo prvi put probali onako timski rad, ali baš dajući maksimum od sebe. Svaki je imao poseban zadatak koji nije bio nimalo lak, svaki pojedinačno da bi došli do ovoga gdje smo sada i stvarno smo ponosni na sebe, govori Krisia Prkačin, Redicool d.o.o.

Riječ je o projektu koji se provodi od 2015. godine, a sajam se ove godine poklopio s Europskim tjednom strukovnog obrazovanja.

- Na sajmu vježbeničkih tvrtki učenici prezentiraju rad svojih tvrtki kroz sajamsko poslovanje, kroz izlaganje na štandovima i putem prezentacija, rekla je Suzana Đorđević, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik.

Šesti je ovo sajam učeničkih tvrtki, a cilj mu je poticati poduzetničku ideju i inicijativu.

- Smatram da je ovo jako zanimljiv početak i da može gurnut dosta učenika u poduzetništvo. Jako je zanimljivo baviti se s ovim, a onda kasnije će pomoć općenito, naglašava Matej Ban, Natura et Vita d.o.o.

A budući poduzetnici nisu mogli predstaviti svoje tvrtke na boljem mjestu od Sponze koja je tijekom bogate prošlosti Dubrovačke Republike bila carinarnica, državna blagajna, banka, kovnica novca i riznica.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!