Sajam znanja i vještina u zagrebačkoj "X. gimnaziju Ivan Supek"

04.02.2023.

07:07

Autor: Dominique Bratović-Vela/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Sajam znanja i vještina u zagrebačkoj "X. gimnaziju Ivan Supek"

Sajam znanja i vještina u zagrebačkoj "X. gimnaziju Ivan Supek"

Foto: HRT / HTV

Samo jednu zagrebačku gimnaziju -"X. gimnaziju Ivan Supek" pohađa više srednjoškolaca nego što ih ima cijela Ličko senjska županija - njih 1125.  Nakon godina pandemije i nastave na daljinu nisu se stigli ni upoznati niti otkriti koje sve aktivnosti škola nudi. 

Kako bi se bolje upoznali ali i pomogli jedni drugima u učenju organizirali su Sajam znanja i vještina a ponuda i potražnja za aktivnostima nadmašila je sva očekivanja.

Kino dvorana zagrebačke 10. gimnazije bila je premala za sve koji su htjeli provjeriti što se nudi na Sajmu znanja i vještina.


A nudi se svašta - od pomoći u učenju do "heklanja" i izrade školskog godišnjaka.


- Od svih aktivnosti ova mi se činila najzanimljivija i najpraktičnija, rekla je članica grupe za kukičanje Anđelina.  


- Mi imamo svoj časopis koji je dugi niz godina jako uspješan, među najboljima u Hrvatskoj i pozivamo sve da se priključe, rekla je Kjara članica novinarske grupe. 


- Ja sam se sad prijavio u šahovski klub u školi, nisam ni znao da postoji, super, rekao je Noa


Mila će svoju vještinu šivanja rado podijeliti s drugima, a u grupu za šminkanje i kuhanje u kratkom se roku prijavilo više od 50 učenika.


- Probat ćemo vidjeti ima li netko doma mašinu. Ja ću donijet svoju pa ćemo se snaći. Ima ljudi koji već znaju nešto, ima početnika, vidjet ćemo, rekla je Mila.  


- Već počeli dogovarati s ravnateljicom da napravimo u školi nešto praktično, jedan dan ili sajam ili radionica, rekla je Lora, članica grupe za šminkanje i kuhanje. 


- Skupili smo skoro 600 glasova da se provedu pub kvizovi itd, bili bi timovi učenika i profesora koji bi se zajedno natjecali, rekao je Tin, predsjednik Vijeća učenika X. gimnazije "Ivan Supek", Zagreb. 


Sa svih strana čujemo isto - nedostajale su nam ovakve neformalne a tako važne aktivnosti školskog života.


- Ovakvi sajmovi nam služe da se bolje upoznamo i da se nađu osobe istih interesa i da se više zbližimo, rekla je Lara, članica novinarske grupe. 


- Zbog pandemije nismo uopće smjeli ići pod odmorima po hodnicima. Sada se niži i viši razredi upoznaju. Mislim da je to jako dobra socijalizacija za djecu, rekla je Lea iz grupe za podršku iz matematike. 


- Često maturanti znaju reći da tu provedu 4 godine a znaju svoj i jedan ili 2 razreda i da bi htjeli više ovakvih neformalnih druženja, rekla je Marina Šokčević, profesorica sociologije i njemačkog jezika.


Za ravnateljicu i profesore slijede slatke brige - pronaći prostor i vrijeme kako bi sve maštovite ideje i učenički prijedlozi zaživjeli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!