San ivanjske noći u ambijentu antičke Salone

24.07.2021.

07:27

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Željko Valčić/E.P.C.

Učenici Splitske 1. gimnazija snimaju mjuzikl

Učenici Splitske 1. gimnazija snimaju mjuzikl

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Splitska 1. gimnazija poznata je po svojim učeničkim predstavama na engleskom jeziku i suradnji s kolegama iz Dovera u produkciji mjuzikala. Pandemija je, nažalost, prekinula suradnju, ali od novih predstava u vlastitoj produkciji gimnazijalci nisu odustali. Na redu je novi klasik, ali u filmskom izdanju. 

 Ambijent antičke Salone. Pregršt entuzijazma i odricanja. Puno znanja, poneka haljina iz bakine škrinje, radnički kombinezon iz tatine garaže, zaboravljene traperice,i san je ostvaren. San Ivanjske noći. Shakespearov, odglumljen na engleskom iz vremena kada je i napisan. Ni manje ni više. 


Posljednje scene su snimljene, montaža je u tijeku, slijedi završno "peglanje" filma. Nakon mjeseci priprema i pandemiji usprkos, učenici i profesori su zadovoljni. 


- Jako teško nam je bilo ove zime, bili smo malo posustali, nismo bili sigurni kakva će situacija biti, kaže redateljica, profesorica Olga Granić. Dodaje, čitačke su probe radili su na Zoomu, a jedva su dočekali lipanj da nešto mogu napraviti.  


Nije bilo nimalo lako na plus 35 stupnjeva više puta ponavljati jednu scenu, ali sve je to sastavni dio proizvodnje. Šekspirijanski engleski gimnazijalci su, a ima ih od 1. do 4. razreda, savladali i više nego dobro. 


- Inzistiralo se na dikciji i na jeziku, da se poštuje koliko god je to moguće, rekla je prof. Granić. 


- Jezik je dosta zahtjevan, pogotovo za nas kojima engleski nije prvi jezik, nije nam materinji. Zanimljivo je iskustvo naučiti cijelu neku kulturu, rekla je Tatjana Uršić, u ovom filmskom mjuziklu u ulozi Helene. 


- Danas je to prastari engleski, ali navikneš se na sve ako se trudiš, kad ima želje i truda, nadovezao se Bartol Preljević koji je dobio ulogu Lisandera.   


Galerija
Gimnazijalci snimaju mjuzikl San ivanjske noći, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Na snimanju mjuzikla San ivanjske noći u ambijentu Salone, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRTNa snimanju mjuzikla u ambijentu Salone, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Neki od njih nastavit će s glumom i potragom za daskama koje život znače, neki će slijediti druge snove.


Iako je riječ o vannastavnom programu prva gimnazija neće odustati od stvaranja dobrih predstava. Štoviše, dio onoga što su napravili, pa i ovaj posljednji film dobro bi se uklopio u lektiru. Ipak je lakše gledati film nego čitati Šekspira, ma kako dobar prijevod bio.


Nova predstava, doznajemo, mogla bi biti Shakespeareov Julije Cezar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!