Seciranje narcističkog društva u kojemu živimo

06.09.2023.

09:58

Autor: Mirna Farkaš Salamon/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Projekt Naklade Ljevak "Čitanje u fokusu" hrvatskim srednjoškolcima donosi najbolja djela suvremene europske književnosti, a jedan od zapaženijih naslova je i roman "Ne , ne i ne" - poznate norveške književnice Nine Lykke koja gostuje u Zagrebu.

Roman je dobio je izvrsne kritike zbog načina na koji piše, duhovito i satirično, secira narcističko društvo u kojemu živimo te nam preko svojih manjkavih likova otkriva nas same. Nina Lyke danas će se u Knjižnici Bogdana Ogrizovića od 19 sati družiti sa zagrebačkom publikom.

Oštro poput britve, Nina Lykke razotkriva neugodnu priču o ljubavnom trokutu. Roman "Ne, ne i ne" priča je o odbijanju ustaljenih normi, ali i izdaji i krizi srednjih godina.

- U knjizi sam opisala situacije koje se događaju oko mene, mnogo parova se rastaje, muškarci često pronalaze mlađe žene. To je stvarni život u Norveškoj, ne pretjerujem ni u jednom dijelu. I nije satira, iako su mnogi rekli da jest, rekla je Lykke tijekom razgovora za Vijesti iz kulture.

Nina Lykke

Nina Lykke

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Tipično atipični likovi norveške književnice, teško mogu pobjeći od sebe samih. Ingrid slijedi zov dužnosti, Jan, njezin muž, neambiciozan je i kolebljiv čovjek, dok Hanne, ona treća u trokutu, čeka svoje vrijeme.

- Mislim da smo pomalo razmaženo društvo, stalno želimo nešto više, i materijalno, još jedan auto, još bolju kuću, ali i u intelektualnom i u seksualnom smislu. Radije ćemo ući u novu vezu nego pokušati popraviti to što već imamo, ističe Nina Lykke.

"Ne, ne i ne"

"Ne, ne i ne"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Sad imamo zaista mnogo slobode, ali pitanje je zaslužujemo li je. To je egzistencijalno pitanje. Jesmo li sretniji kad jurimo za bogatstvom ili kad uživamo u onome što imamo i poštujemo tradicijske vrijednosti, pita se Nina Lykke.

Nagrađivani roman "Ne, ne i ne" samo je u Norveškoj prodan u 90 tisuća primjeraka, preveden je na 18 jezika, hrvatski prijevod potpisuje Željka Černok, i već je adaptiran u dramski tekst.

- Ova mi je knjiga bila prvi veliki uspjeh. Prije nje napisala sam dvije knjige koje su prodane u nekoliko stotina primjeraka, pa mi je ovo bio šok. Nakon nje napisala sam još dva bestsellera, tako da sada uistinu mogu reći da živim od pisanja, ističe naša sugovornica.

Nina Lykke posljednjih godina putuje po svijetu predstavljajući svoje romane, ali i upijajući kulture zemalja koje posjećuje. Hrvatska ju je oduševila, uz Zagreb, posjetila je Split i Trogir, te je neizostavna i usporedba s Norveškom:

- Mislim da imate bolje obrazovanje nego mi. Mnogo toga nije dobro u Norveškoj. Na primjer, ljudi u dugim redovima čekaju na socijalnu pomoć, a cijeli svijet misli da u Norveškoj teku med i mlijeko, da smo opušteni i uživamo u životu, a to je jako daleko od istine zaključuje Nina Lykke.

Protkan crnim humorom roman "Ne, ne i ne" realistično i iskreno pokazuje da lakoća življenja pripada nekom prošlom vremenu, a sloboda je samo težnja unatoč svijetu neograničenih mogućnosti.

Nina Lykke

Nina Lykke

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!