Sedamnaestogodišnji virtuoz na harmonici

18.11.2020.

16:24

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Bilo mu je pet godina kada je počeo istraživati zvukovne mogućnosti harmonike. Danas je ona njegov život.
Budućnost na međunarodnoj glazbenoj sceni ima 17-godišnji Leonardo Rojnić iz Barbana. Harmonikaški virtuoz na prestižnom je natjecanju u New Yorku nedavno dobio posebnu nagradu. Lani je, pak, bio finalist Eurovizije za mlade glazbenike.

Bilo mu je pet godina kada je počeo istraživati zvukovne mogućnosti harmonike. Danas je ona njegov život.

- Ako radite ono što volite onda ste voljni uložiti puno više i vremena i puno više zapravo sebe dati u to ako nešto volite i uživate u tome. Talent je samo jedan faktor koji pomaže da se stvari nekim bržim putem odvijaju, ali bez predanog rada i truda i vježbe ništa nije ostvarivo, rekao je Leonardo.

Mladi virtuoz plijeni pozornost na domaćim i inozemnim pozornicama. Lakoća kojom donosi glazbu nadahnjuje njegove profesore i kolege.

- Zaista je zadovoljstvo, čast i odgovornost raditi s njim, svaki sat je drugačiji i svaka minuta provedena s njim originalna je na svoj način, rekla je Mia Grozdanić, profesorica harmonike.

- Naravno da vas taj dječak i potiče i stimulira za daljnji rast i iz vas izbacuje ono najveće što je u tom trenutku moguće da škola daje od resursa do svega onog što je neophodno da se takav talent vine u ozbiljne profesionalne vode, rekla je Romana Vuksan Zuban, ravnateljica Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov iz Pule.

Skromni dječak iz Barbana jedan je od najuspješnijih učenika pulske glazbene škole u proteklih nekoliko desetljeća. Želi se usavršavati na Muzičkoj akademiji, ali i dobiti priliku učiti od svjetskih virtuoza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!