Selak Raspudić: Pravilnik o bodovanju kod upisa u srednje škole je ishitren

16.02.2022.

15:27

Autor: T.D./HRT/Hina

Marija Selak Raspudić

Marija Selak Raspudić

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić kritizirala je u srijedu najavu novog pravilnika bodovanja kod upisa u srednje škole jer se donosi u zadnji čas i ne nudi odgovore na niz pitanja te je pozvala ministra obrazovanja Radovanja Fuchsa da ozbiljnije pristupi problemu.

- Što radi ministarstvo? Koji je to tajming, sredina veljače, a oni tek razmišljaju o ovako važnim izmjenama. Hoće li djeca na vratima srednje škole saznati da ih čeka i prijemni ispit, upitala je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Spornim drži i ishitreno ukidanje bodovanja za zdravstvene poteškoće, što ukazuje na nedostatak senzibiliteta resornog ministarstva za najranjiviju društvenu skupinu kojoj je potrebna posebna skrb i poticaj pri nastavku obrazovanja.

Poručila je kako o tom pitanju očekuje hitnu reakciju pravobraniteljice za osobe za invaliditetom i pravobraniteljice za djecu.

Selak Raspudić upozorila je na navodne manipulacije prilikom upisa učenika u prve razrede srednje škole, i to konkretno u zagrebačku XV. gimnaziju vezano uz dodatne bodove dobivene na osnovu težih zdravstvenih teškoća.

- Pretprošle godine oko 80 učenika od 208 upisanih u XV. gimnaziju imalo je dodatni bod na teže zdravstvene teškoće, navela je Selak Raspudić podsjećajući kako je riječ o osmašima s prosjekom 5.0 od kojih su neki imali još i dodatne bodove na osnovi natjecanja iz pojedinih predmeta ili sportskih natjecanja i na osnovi rastavljenih roditelja ili teže socijalne situacije.

Učenici sportaši s "težim zdravstvenim teškoćama"

- U te dodatne bodove uopće ne ulazim i svakako podržavam učenike koji su to zaslužili svojim radom, no bodovi na teže zdravstvene teškoće su definitivno pokazatelj manipulacije i iskrivljenog sustava jer je gotovo nevjerojatno da 80 učenika odlikaša, većinom i sportaša, ima teže zdravstvene teškoće, kazala je Selak Raspudić.

Očito je, dodala je, da se da se svi školski liječnici ne pridržavaju istih kriterija i nema kontrole, pa tako bodove za težu zdravstvenu teškoću dobivaju i učenici s, primjerice, alergijskim rinitisom, nepravilnim držanjem ili blagom astmom.

Selak Raspudić zaključuje da cijeli sustav treba ozbiljnije pregledati i urediti, što je odgovornost ministra obrazovanja.

- Postoje inspekcije, problem treba detektirati, istražiti, a krivce koji iskorištavaju sustav kazniti i pravilnike prilagoditi da se spriječi ovakva zlouporaba u budućnosti, a ne kažnjavati djecu koja doista imaju zdravstvene poteškoće zbog superodlikaša čiji roditelji ne biraju sredstva da bi ostvarili upis u prestižnu gimnaziju, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!