Senzacionalan uspjeh mladog zadarskog umjetnika

18.01.2021.

13:23

Autor: Ana Marušić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

default error photo
Na prestižnom svjetskom natjecanju zaklade Art Renewal Center slika likovnog umjetnika Marija Javorana proglašena najboljom, a nagrada je za Marija gotovo nestvarna – izlagat će u New Yorku i Barceloni.

Na prestižnom svjetskom natjecanju zaklade Art Renewal Center slika likovnog umjetnika Marija Javorana proglašena najboljom, a nagrada je za Marija gotovo nestvarna – izlagat će u New Yorku i Barceloni.

Prije nekoliko tjedana, prvi smo ga put predstavili u Vijestima iz kulture, a na osnovi onoga što nam je pokazao u svojem ateljeu, nije bilo teško prognozirati mu sjajnu karijeru.

Tek mu je 27 godina, a već je oštru konkurenciju ostavio iz sebe. Na jednom od najprestižnijih natječaja u svijetu za figurativno slikarstvo, crtež i kiparstvo, među pet tisuća radova iz 83 zemlje, njegova je slika proglašena najboljom.

Pobjedom među 5 tisuća radova iz cijelog svijeta, Mariju je osigurana svjetska vidljivost.

- To je prvi veliki uspjeh koji sam napravio i drago mi je da se pokazalo da čovjek ne mora otići van, ne mora nužno otići živjeti u New York, London ili Pariz da bi bio viđen, kaže Mario.

Sedamdesetak najbolje ocijenjenih radova bit će izloženo u New Yorku i Barceloni.

- Muzej suvremene umjetnosti u Barceloni je možda najjača institucija u Europi, a Sotheby's jedna od dvije-tri najjače galerije, odnosno muzeja u svijetu. Tako da više od same nagrade mi znači što ću izlagati u tim prostorima, dodaje Mario.

Izlagat će u društvu dojučerašnjih uzora, a pobjednička slika dio je ciklusa kojim želi ovjekovječiti ljepotu i težinu života mediteranskog čovjeka.

Monumentalna alegorija u tehnici ugljena u olovci impresionirala je ocjenjivački sud. Za Marija je to velik korak prema ostvarenju sna.

- Mogu raditi u Zadru, odnosno u Hrvatskoj, a izlagati i prodavati u inozemstvu i živjeti od toga, zaključuje Mario.

Organizator već 15. izdanja natječaja, Art Renewal Center neprofitna je obrazovna zaklada posvećena oživljavanju realizma u suvremenoj likovnoj umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!