Sestre Vukman nove nade karatea

01.04.2023.

07:03

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Iva i Nika Vukman

Iva i Nika Vukman

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sestre blizanke Iva i Nika Vukman nižu pobjedu za pobjedom u karateu. Desetogodišnjakinje iz Pirovca često su i suparnice u finalnim borbama, no ne ljute se kad jedna pobijedi drugu. Iva je proglašena i najboljom dalmatinskom karatisticom u svojoj kategoriji, a sestra je prati u stopu.


Sestra udari na sestru na pirovačkom tatamiju. I ne događa se to samo na treninzima. Na natjecanjima se Nika i Iva Vukman često susretnu baš u finalu.

- Sretne smo kad se sretnemo u finalu zato što znamo da će onda jedna biti prva, a jedna druga, istaknula je Nika Vukman, članica Karate kluba Pirovac.

Na pitanje koja je uspješnija premno odgovara:

- Jednako!

Karate treniraju tri godine. Kao što su na svijet došle zajedno, tako su i počele trenirati zajedno.

- Njih dvije su došle u doba koronavirusa, kad nismo imali baš neke uvjete za rad .To nije bilo nešto gdje bi netko mogao rasti u tom smislu, ali njih dvije su iskočile odmah, rekao je Dario Karan, trener u Karate klubu Pirovac.

Iva je u pojedinačnoj konkurenciji postala viceprvakinja Hrvatske. Nika je prati u stopu.

- U Đakovu nam je najbolje natjecanje. Tamo smo bile viceprvakinje. To je Prvenstvo Hrvatske, objasnila je Nika Vukman, članica Karate kluba Pirovac.

Čeka nas za 20 dana izborni turnir i onda ćemo u petom mjesecu, ako osvojimo medalju na prvom, ići u Crnu Goru na Balkansko prvenstvo.

Iako imaju dobre uvjete za napredak, treninzi u Pirovcu ne zadovoljavaju njihove apetite, pa vikendom imaju dodatnu rundu treninga.

- Subotom ih vodimo na dodatne treninge u Vodice, rekao je otac Mario Vukman.

- Ako ciljate na nešto veliko, da ne budete najbolji u svom dnevnom boravku ili u svojoj dvorani, onda tri treninga tjedno nisu jednostavno dovoljna. Tako da cure imaju podršku roditelja koji ih voze na treninge, naglasio je trener Karan.

Na borilištu Iva i Nika su lavice, a nerijetko i izvan njega. Ipak, u granicama kontrole.

Često se nas dvije potučemo, a nekog drugog ne tučemo. Znamo da bi onda upale u problem, rekla je Iva.

- Ako ćete iskreno, to su možda najpozitivnije osobe, malene osobe, hajdemo ih tako nazvati, koje sam ikada upoznao u životu, hvali ih trener Karan.

Ono što su taekwondou sestre Zaninović, to bi, nadaju se Pirovčani, mogle u karateu postati sestre Vukman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!