Šibenik će po 60. put pozdraviti malene

12.06.2020.

13:07

Autor: Perina Pribilović/Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Ministarstvo je prije mjesec dana pozvalo intendante kazališnih kuća da se pokrenu i nastave s radom. Šibenik ih je poslušao.
Među prvima festivalima u Europi koji će se održati nakon epidemije 60. je Međunarodni dječji festival u Šibeniku. Svečano se otvara 20. lipnja i u dva tjedna nudi 110 programa. Zbog oskudnog međunarodnog sudjelovanja i financija, organizatori su se oslonili na domaće kulturne snage i pomoć volontera.

Novo normalno je i to da umjesto velike proslave za 60. jubilej, MDF ima tri puta manji budžet, od samo 800 tisuća kuna. Nakon neizvjesnosti, u kratkom je roku ipak osmišljen program sa 110 događaja.

- 24 radionice s oko 600 djece, očekuje nas 21 predstava što javnih, što nezavisnih kazališta iz Hrvatske, jedan koncert. Uspjeli smo imati 5 međunarodnih programa, 3 izložbe, dvije iz Kine jedna iz Francuske i online filmsku radionicu iz Češke i Slovenije - najavio je Jakov Bilić, ravnatelj HNK Šibenik i MDF-a.

Ministarstvo je prije mjesec dana pozvalo intendante kazališnih kuća da se pokrenu i nastave s radom. Šibenik ih je poslušao.

- Drago mi je da je vodstvo šibenskog festivala na taj izazov, ako mogu reći, brzo i uspješno odgovorilo i pred nama je jedna reprezentativan program kojim ćemo obilježiti 60-u obljetnicu, on se u prvom redu oslanja na hrvatske umjetnike - izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Čelnici grada nisu htjeli odustati, iako, kažu, nije bilo lako.

Festival otvara predstava "Uspavanka za mišića" - osječkog kazališta koje je igralo na prvom MDF-u.

Svi programi ulica, trgova, radionica i izložbi ostaju na poznatim lokacijama. Jedino se glavna pozornica, nakon otvaranja seli na Trg Ivana Gorana Kovačića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!