Šibenske balerine - disciplinom do vrhunskih rezultata

16.06.2022.

17:40

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik/HRT

Disciplinom do vrhunskih rezultata

Disciplinom do vrhunskih rezultata

Foto: HRT / HRT

Osnovna škola za balet i suvremeni ples već 10 godina mladim Šibenčanima pruža obrazovanje iz područja umjetnosti. Djeluje pri Osnovnoj školi Juraj Dalmatinac, a učenice ostvaruju vrhunske rezultate na brojnim natjecanjima.

Precizne baletne figure i pokrete ove učenice već četiri godine predano vježbaju. Upravo je zahtjevan balet - osnova od koje se u plesu kreće.

- Disciplinom do slobode. Vi ne možete iz sebe osloboditi neki potencijal koji prethodno niste upoznali i tu je u stvari ta baletna tehnika vrlo važna – objašnjava Marijana Marević Muslim, baletna pedagoginja.

U šibenskoj plesnoj školi uči se balet, ritmika, suvremeni ples.

- Sat se sastoji praktički od dva dijela, a to je tehnički dio sata i glavni dio sata, koji je zapravo improvizacija – ističe Ana Jurić Šaškor, nastavnica suvremenog plesa i ritmike.

S profesionalnim plesačicama rade 3 dana u tjednu u suprotnoj smjeni od redovne škole.

Patricija je oduševljena plesom. Kaže, plesom se izražava bolje nego riječima. I Marta jako voli balet. Ima tu uspona i padova, priznaje, ali se dobro pronalazi u tome.

Kroz ples i pokret izražavaju emocije, a talent pokazuju na brojnim natjecanjima. U povodu desete obljetnice škole, u šibenskom HNK izvele su plesnu predstavu ''40 godišnjih doba''.

- One pokazuju put školske godine ali isto tako i atmosferu godišnjih doba i radost života kroz sve četiri sezone – naglašava Jurić Šaškor.

- To je stresno, ali kad odete na pozornicu to je kao vaš novi svijet, barem meni i ne moram o ničemu drugome brinuti nego samo plesati – kaže Ana.

A plesati u Šibeniku žele mnogi. Interes za školom raste, pa će sljedeće godine upisati dva razreda s više od 20 učenika.

- Od jedne male, tek nastale škole smo došli u sam vrh plesnih škola u Hrvatskoj, što naše učenice dokazuju stalnim osvajanjima 1. i 2. mjesta na državnim natjecanjima – ponosan je Natko Duvnjak, ravnatelj OŠ Juraj Dalmatinac.

Svoje četverogodišnje plesno obrazovanje zaokružit će nastupom na Međunarodnom dječjem festivalu, a želja je mnogih učenica - daljnja edukacija u području plesa koju trenutačno mogu dobiti jedino u Zadru i Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!