Šibenski "karate kid" zlatan na Prvenstvu Hrvatske

09.06.2023.

07:10

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni Dnevnik/HRT/T.S.

Šibenski "karate kid" zlatan na Prvenstvu Hrvatske

Šibenski "karate kid" zlatan na Prvenstvu Hrvatske

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Šibenski karate klub inkubator je istinskih prvaka. Ovdje stasaju sportaši koji su na popisu za europska i svjetska prvenstva. Posljednji u nizu je Toma Mileta. 17-godišnjak koji je osvojio juniorsko i mlađe seniorsko zlato na posljednjem Prvenstvu Hrvatske, i to u konkurenciji do 21 godine!

Šibenski 'karate kid' gotovo iz svake borbe izlazi kao pobjednik! 

Na posljednjem Prvenstvu Hrvatske 'preskočio' je četiri godine starije suparnike!

- Najčešće u toj kategoriji, zbog toga što je još minus 84, oni su još stariji od mene, ali i veći od mene. Ja moram biti duplo brži od njih jer su oni duži od mene, pa je zbog toga bilo malo neočekivano, pojašnjava Toma, koji je član Karate kluba Šibenik.

 - Traje već u karateu 10-ak godina, tako da možemo biti izuzetno zadovoljni. Mi konstantno radimo rezultate, pa i najbolje u Dalmaciji s našim dečkima, proizvodima našim, zadovoljan je trener Ivan Zoričić.

Zlata brusi s trenerom, a ima i dobrog sparing-partnera. 

 - On je odličan kolega, razlike smo godinu dana i to se uopće ne osjeti, jer oboje treniramo isti sport i oboje nas zanima isto, kaže Karlo Ramljak.

Karate obitelj


 Tomina priča još je zanimljivija, kad se zna da karate treniraju i njegove sestre, također prvakinje - Lucija, Mare i Antea!

S četiri borca u kući - nije lako!

- Neko možda koju pljesku po glavi dobije, ali sve s ljubavlju i bez krvi, kaže Toma.

Šibenski šampion jedno je vrijeme trenirao čak četiri sporta istodobno! I to vrlo uspješno!

Nogomet, rukomet i mali nogomet, ali sam shvatio u jednom određenom trenutku da, ako se želim posvetiti, ako želim neke rezultate u određenom sportu, da se trebam posvetiti jednome. I to sam pronašao u karateu. I zato sam se mora ostaviti tih ostalih sportova, objasnio je Toma.

Uz smiješak do uspjeha


Na tatamiju nemilosrdan prema protivnicima, izvan njega uvijek sa smiješkom od uha do uha!

- Naravno, ovo je sport. Uvijek treba biti veselja, smijanja, ali, naravno, bude i tuge na nekim određenim turnirima zbog poraza, ali sve se to procesira, ide se dalje i uvijek je smiješak na licu, govori Toma.

Dvostruki prvak Hrvatske već ima novi cilj:

- Kvalificirati se na ovo iduće europsko i probati zgrabiti medalju, ambiciozan je Toma.

Ne sumnjamo da će se Tomina kolekcija medalja uskoro dodatno obogatiti!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!