SIMORA - središte industrije videoigara

16.03.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

SIMORA - abeceda stvaranja videoigara

SIMORA - abeceda stvaranja videoigara

Foto: HRT / HRT

Nije tajna da je industrija video igara moćnija i od glazbene i od filmske, te da je „gaming“ postao veliki trend u svijetu. Ukorak s trendom idu i u gradu Novskoj u Sisačko-Moslavačkoj županiji – naime, u digitalnom inovacijskom centru te inkubatoru za start-upove „PISMO“ pokrenuti su programi osposobljavanja građana vezanih upravo za industriju video igara. 

- U svibnju očekujemo sedmu generaciju polaznika u šestomjesečnoj edukaciji. Dvije su grupe – jedna u Unity programu za programiranje video igara, a druga u Blenderu za grafiku. Već imamo listu kandidata koji željno očekuju da edukacija započne - priča zamjenica direktora Razvojne agencije Simora Andrea Šeperac.

Dodaje kako se u svaki program upisuje po 20 polaznika, iako je interes daleko veći. Svi polaznici, ističe, prilikom edukacije primaju minimalnu hrvatsku plaću te naknadu za putne troškove.

Za upis u programe nisu potrebna nikakva prethodna znanja, a za samu prijavu potrebno je poslati osnovne dokumente poput životopisa, kopije osobne i diplome.

- Nakon toga ih zovemo u Novsku na rundu razgovora i kratkog testiranja koje rade naši edukatori, a onda slijedi odluka - kaže Šeperec.

Simora je jedan od pionira uvođenja „gaminga“ i u srednjoškolski sustav – interes učenika je, kaže Šeperec, velik.

- U tehničkoj školi Sisak već je treća generacija, 65 učenika. Svake godine je 200 djece zainteresirano za upis, a kvota je 24. U Novskoj imamo drugu generaciju u srednjoj školi – 40 učenika upisanih, a također 200 zainteresiranih. Imamo premalo mjesta, ali nadamo se da ćemo i u drugim srednjim školama u našim županijama otvoriti te smjerove. Grad Novska je pokrenuo i učenički dom, jer djeca dolaze iz svih dijelova Hrvatske - kaže Šeperec.

U praktičnom dijelu obrazovnog procesa učenika koristi se razna zanimljiva oprema, poput VR simulatora za letenje ili vožnju automobilom. Polaznici svih programa na kraju edukacije osposobljeni su za kreiranje vlastite video igre.

- Njihov završni rad je napraviti video igru. Nakon 6 mjeseci su sposobni napraviti ju, i većina njih se kasnije odlučuje osnovati start up ili otići raditi u neku gaming tvrtku. Najbitnije je da mi stvaramo radnu snagu koja je potrebna. Tvrtkama u razvoju video industriji nedostaje kadar koji radi takve stvari. To vrijedi za cijelu Europu i svijet, jer ovakva oprema trenutno ne postoji u ovom dijelu Europe, tako da smo stvarno jedinstveni- naglašava.

A biti središte hrvatske gaming industrije, vrlo je pozitivno za razvoj cijele županije, ističe Šeperec.

- Kad smo krenuli s ovim 2016. godine, ljudi su nas čudno gledali. Međutim, nama je stopa nezaposlenosti bila veća od 30 posto. Odlučili smo naći nišu u kojoj ćemo obrazovati mlade ljude da ostanu u našoj županiji raditi – napominje i dodaje kako će od gaming industrije beneficirati i tradicionalne industrije.

Jedan od strateških projekata Republike Hrvatske je izgradnja veliko kampusa gaming industrije u Novskoj. Na tome se trenutno, kaže Šeperec, intenzivno radi s projektantima.

- Osigurana su sredstva. Projekt je vrijedan 50 milijuna eura i trenutno jedan od najvećih u našoj županiji. Očekujemo da će radovi krenuti iduće godine – najavljuje.

Kampus će, kada bude završen, sadržavati fakultet – petogodišnje visokoškolsko obrazovanje s 50 studenta po godini. Imat će i poduzetnički inkubator, akcelerator za startupove, studentski dom koji je prioritet, te mnoštvo sportskih terena i ostalih sadržaja na više od 80 tisuća kvadrata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!