Sisačka utrka solarnih automobila postaje međunarodna

10.04.2018.

13:40

Autor: K.D./Hina/HRT

default error photo
U organizaciji Tehničke škole bit će održana šesta utrka solarnih automobila SOELA, u kojoj će sudjelovati čak 24 ekipe srednjoškolaca iz cijele zemlje, a očekuje se i nastup ekipa iz Slovenije i Francuske.

Već tradicionalno Sisak će početkom lipnja tri dana biti u znaku solarnih i električnih automobila, ali i inovativne djelatnosti učenika i studenata, s obzirom da će u organizaciji Tehničke škole biti održana šesta utrka solarnih automobila SOELA u kojoj će sudjelovati dosad najviše, čak 24 ekipe srednjoškolaca iz cijele zemlje, a očekuje se i nastup ekipa iz Slovenije i Francuske.

 Kako su najavili organizatori manifestacije, nastup na utrci već je postao stvar prestiža srednjoškolaca, koji sami pod vodstvom svojih mentora konstruiraju solarne automobile. Utrka sisačkim ulicama u dosad najjačoj konkurenciji održat će se u subotu, 9. lipnja s početkom u 11 sati.

 U razdoblju od 7. do 9 lipnja još će se održati izložba električnih i hibridnih vozila uz promotivnu vožnju, izložba solarnih automobila te konferencija o inovativnoj djelatnosti mladih.

 Budući da se ova manifestacija održava u znaku Dana Sisačko-moslavačke županije, koja ove godine obilježava 25 godina postojanja, projekt će se sufinancirati iz županijskog proračuna.  Inače, sisačka Tehnička škola prednjači u korištenju sredstava iz EU fondova. Dosad je na taj način ostvareno 15 projekata u vrijednosti desetak milijuna kuna, a škola je za nova sredstva već konkurirala novim projektima. Na taj je način prije šest godina počeo i danas prepoznatljivi projekt SOELA, koji je vremenom prerastao u tradiciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!