16:49 / 19.04.2019.

Autor: Perina Pribilović/E.L.S./HRT

Škola gitare bez nota

-

-

Foto: - / -

Dugogodišnji polaznici škole u Splitu - koji žele više znati, napreduju i učenjem nota. A plan je sličan i za Šibenik - gdje se preko ljeta planira nova škola.
Knjige i gitare volonterski je projekt koji već sedam godina provodi Splitska udruga "Glazbene niti ljubavi". U gradskim knjižnicama za mlade organiziraju Školu gitare na temelju sluha. A što su naučili prvi šibenski polaznici - pokazali su na zajedničkom koncertu.

Udruga Glazbene niti ljubavi iz splitske knjižnice Marko Marulić prošetala je i do Šibenika. Kroz pilot projekt, 12-ero polaznika u 10 sati svladalo je prve akorde po sluhu.

- Pokaže nam profesor na svojoj gitari onda mi kopiramo njega, kažu polaznici.

Glavni zadatak Udruge je promicanje ljubavi prema glazbi kod djece i mladih. A sve je to zamisao samoukoga glazbenika koji se prije 7 godina volonterski latio poučavanja.

- To je za bilo koga. Mi to zovemo glazba dostupna svima zato je taj početak volonterski i besplatan. I može svatko probati. Nikada nije kasno pripremamo od 8 do 18, ja sam počeo svirati sa 17. Ne znam note, nisam išao u glazbenu školu, nisam pedagog, nisam profesor ali očito da mi ovo nekako leži - kaže Damir Mimica, voditelj Udruge Glazbene niti ljubavi.

Dugogodišnji polaznici škole u Splitu - koji žele više znati, napreduju i učenjem nota. A plan je sličan i za Šibenik - gdje se preko ljeta planira nova škola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!