Škola stvarnog znanja koju učenici vole

19.12.2021.

19:36

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Škola stvarnog znanja koju učenici vole

Škola stvarnog znanja koju učenici vole

Foto: Dnevnik / HTV

Upoznajte pet dječaka iz male područne škole u Terezinom Polju koji znaju već sve - od matematike, kuhanja do vodostaja rijeke. A sve ono što neće stići naučiti dok su tu, nakon 4 razreda nastavit će u matičnoj školi u Gornjem Bazju.

Velik razred, njih pet i učiteljica. Nema upadanja u riječ, ruka u zraku. Sve rade zajedno, od učenja do kuhanja i sadnje biljaka. Imaju i malu kuhinju, cijela škola samo je njihova. Imali su težak dan, kaće učiteljica Vlasta Brcković pa će na satu tjelesnog odgoja prošetati do Drave i vidjeti je li narasla. Na radiju se često čuje Drava, Terezino Polje. Pa Jan zna i da je najveći vodostaj tu bio 403 cm.

Sve smo naučili - i da je Drava brza i da je na drugoj strani Mađarska i da svoju učiteljicu ne bi nikada ostavili. Ali morat će. Od 5. razreda ići će u veću školu u Gornjem Bazju, itekako vizualno zanimljivu.

- Cilj je da svaka generacija osmaša na svom odlasku iza sebe ostavi nešto trajno pa kada dođu ovdje kao roditelji da se prisjete svojih osnovnoškolskih dana, pokazuje Igor Fućkar, nastavnik likovne kulture - imena učenika naslikana na stropu škole.

A prije nego što svaka generacija napusti ovu školu, ima priliku dobro se informirati kojim putem krenuti dalje. Velik broj osmaša, kaže prof. engleskog i voditeljica izvannastavne aktivnosti profesionalno usmjeravanje Vanja Đurđević - zbunjeni su.

Uz ovu izvanastavnu aktivnost - profesionalno usmjeravanje sve je lakše. Učenici dobiju potpune informacije kroz radionice, razgovor, posjete poslodavcima, Zavodu za zapošljavanje i srednjim školama.

- Moto škole je - škola stvarnog znanja. Doista je ambiciozan, ali ga nastojimo oprvdati, da našu djecu pripremimo za sretnu budućnost, kaže Saša Topić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje.

Zato im i nude brojne aktivnosti - od dramske, likovne do fotografske grupe. Osvajaju fotografijama i nagrade. Dominikova slika s traktorom i pšenicom - osvojila je prvo mjesto. Ideju je dobio jer voli poljoprivredu i želi bit poljoprivrednik.

Ekipa HTV-a uživala je u ovoj školi, a uživat će i dječaci iz Terezina Polja. Još da mogu povesti i svoju učiteljicu. Jan kaže - "nekako će i to srediti". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!