Škola u kojoj žive Regoč, Stribor i Palunko

26.12.2021.

20:03

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Ivanin šah

Ivanin šah

Foto: Dnevnik / HTV

Ako ste mislili da se o Ivani Brlić Mažuranić sve reklo ili napisalo - niste u pravu. Učenicima škole koja nosi njezino ime u Ogulinu svakodnevna je inspiracija, a likovi iz njezinih priča posvuda su u školi.

Nakon nastave, nema učionice koja nije zauzeta zbog neke kreativne radionice. U jednoj se zlatnim koncem izrađuju čestitke. Za su poslali više od 200 komada.

Hodnici su oslikani likovima Priče iz davnine, a sve to kao da Ivana nadgleda s jednog od zidova. I u keramičarskoj radionici užurbano se izrađuju figurice za itekako zanimljiv šah.

Kralj je Regoč, kraljica je Ivana a lovac je ribar Palunko. Velika je potražnja za tim figuricama, dosta toga su prodali, a planiraju i još, kaže Ivana Stipetić, nastavnica hrvatskog jezika i voditeljica Učeničke zadruge "Regoč" OŠ Ivane Brlić-Mažuranić.

Kad vidite ovako maštovit šah, odmah poželite naučiti ga igrati. Nije samo Regoč zadruga - nego i novinarska grupa i list koji su tiskali. Sada je u digitalnom izdanju, jer je tako isplativije, kaže nastavnica Nataša Možogon, voditeljica novinarske grupe.

Priznanje mirotvorne škole

Škola je dobila i priznanje mirotvorne škole, hvale nam se učenici. Iako su u projektu škole budućnosti, i dalje će njegovati sve vezano za Ivanu Brlić Mažuranić.

- Učenike naše škole najviše zanima ta tajanstvenost Ivane, ali naravno i način kako je ona u dubokoj noći oko Kleka osmišljavala bajke koje djeca s veseljem čitaju, kazala je ravnateljica škole Anđelka Salopek.

U ovoj školi njeguju i pjesmu, tu je tamburaška grupa glazbene škole koja je dio ove Ivanine. Želimo im da budu i dalje uspješni i još mnogo šahovskih kompleta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!