Školski vrt po uzoru na bakin

16.06.2021.

08:23

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Školski vrt po uzoru na bakin

Školski vrt po uzoru na bakin

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Osnovna škola Ivana Filipovića u Osijeku, kao i mnoge druge, ima svoj školski vrt. No u njemu većinu poslova rade sami učenici.

Galerija
Školski vrt po uzoru na bakin, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Školski vrt po uzoru na bakin, Foto: Regionalni dnevnik/HRTŠkolski vrt po uzoru na bakin, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Prije 10-ak godina bila je to samo zelena površina, danas drukčija slika.

- Tipični školski vrt, u njemu oko 80 posto poslova rade učenici, od kupovine sadnica, njege, donacija, tu su se uključili i roditelji, objašnjava Lidija Pavlić, prof. biologije.

- Ono što je zanimljivo kod našeg vrta što nastojimo saditi i sačuvati stare vrste biljaka, pogotovo biljke naših vrtova i biljke naših baka, iz bakinih vrtova, kaže Dora.

- Mi u našem vrtu nalazimo čak 100 biljnih vrsta, a sveukupno imamo 650 biljaka, priča Adrian.

Uz stare sorte, tu su i biljke vrijedne u botaničkom i hortikulturnom smislu.

- To su ginko, tulipanovac, judino drvo, katalpa, indijski jorgovan, ustvari lagestremija, albicija, cedar, magnolija, ružičasti bagrem, smokva te maslina, nabraja Andrea.

Ponos ovoga vrta su ruže, učenicima najdraže.

- U zadnje vrijeme nalaze se bližnji prijatelji iz razreda koji žele svoju biljku pa smo tako ja i Andrea, moja prijateljica iz razreda odabrale evo svoju ružu, rekla je Nika.

Ružičnjaci su česta tema njihovih likovnih radova ili pak cvjetnih tepiha koje rade od otpalih latica.

- Napravili smo to kako bismo naglasili ljepotu našega vrta i ružičnjaka kroz likovnu umjetnost i nešto što je malo drugačije, kaže Marina.

U mirisima svoga bajkovitog vrta, kako ga od milja zovu, učenici rado uživaju. Ovim je osmašima sad najveća briga koju srednju školu upisati. A kao uspomena na njih, u vrtu će ostati ovaj indijski jorgovan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!