Školstvo na distanci: Otežana praktična nastava

14.06.2021.

06:58

Autor: Sunčica Findak/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Otežana praksa

Otežana praksa

Foto: Dnevnik / HRT

Turističko-ugostiteljske škole zbog pandemije su se morale snalaziti na različite načine kako bi učenicima organizirale barem nekakav oblik prakse. Posebno smjerovi turističko-ugostiteljski tehničar i komercijalist.  

Galerija
Praktična nastava, Foto: Dnevnik/HRT
Praktična nastava, Foto: Dnevnik/HRT

Kada su upisivali turističko-ugostiteljske škole, nisu ni sanjali da će praksu kratko ili je uopće neće odrađivati u hotelima, već u školskim kabinetima ili čak putem interneta. U Dubrovniku su ipak iskoristili povoljniju epidemiološku situaciju početkom školske godine. 

- Nastavnici su uvidjevši da nema prilike u gospodarstvu iskoristili su naše kabinete simulirali taj rad na recepciji i domaćinstvu i pružili učenicima priliku da savladaju taj dio stručne prakse, rekao je Antun Perušina, ravnatelj Turističko-ugostiteljska škola Dubrovnik.

I u zagrebačkoj školi slična situacija.

- Za vrijeme nastavne godine organizirali smo online praksu koliko je to bilo moguće u smislu davanja zadataka. Djeca su snimala što su napravila pa su nam slali te radove na svakakve načine smo pokušavali čisto da djeca ne budu zakinuta, istaknuo je Mladen Smodlaka, ravnatelj Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb.

Šibenski su učenici zbog nepovoljnog epidemiološkog stanja možda najdulje pratili nastavu na daljinu, a otvaranje se ugostiteljskih objekata oduljilo, kaže nam ravnateljica, što je naravno otežalo usklađivanje nastave i prakse.

- Praktična nastava tijekom školske godine ima zadatak pripremiti učenike za stručnu praksu koja znači i samostalnost. Praktična nastava je poveznica između škole i hotela koja je u ovom slučaju nažalost izostala, rekla je Senka Dodig, ravnateljica Turističko- ugostiteljska škola Šibenik.

Učenici su dobivali zadatke i smjernice od svojih mentora i tako odrađivali praktičnu nastavu. Pandemija je stoga i mlade buduće turističke djelatnike dovela u probleme. Ali zahvaljujući dobrom nastavnom kadru u našim školama i programima koje su prilagodili trenutačnoj situaciji i sigurno će se snaći i u kompliciranim situacijama na tržištu rada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!