"Skupa izvan klupa" - socijalizacijski projekt za osnovnoškolce s oštećenjem vida

17.07.2022.

07:00

Autor: Marko Percan/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

"Skupa izvan klupa"

"Skupa izvan klupa"

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Premanturi je nedavno održan projekt "Skupa izvan klupa" - socijalizacijski projekt za osnovnoškolce s oštećenjem vida. Cilj je bio omogućiti zajedničko druženje djece s oštećenjem vida s njihovim vršnjacima te ih skupa uključiti u različite aktivnosti. 

Ovo je društvo u kojem nema mjesta predrasudama. Dečki i cure s oštećenjem vida druže se zajedno sa svojim vršnjacima. 

- Družimo se s prijateljima s oštećenjem vida, igramo društvene igre, prilagođene njima i nama, govori Marta iz Zagreba. 

- Jako su mi zanimljive razne radionice koje radimo i što se povezujemo s drugom djecom koju recimo nikad prije nismo upoznali, a imaju slične probleme kao mi, rekla je Ema iz Karlovca. 

- Kupamo se na plaži, radimo dramske radionice, sportske radionice, puno zabavnih aktivnosti. Volim pikado, šah koji sada učim, kazao je Deni iz Pule. 

- Ja sam naučila da su slabovidne osobe isto sposobne kao i osobe koje vide, ali neke stvari rade drugačije, naglasila je Barbara iz Zagreba. 

Svi smo mi različiti. No to nas ne sprječava da se zajedno zabavljamo. Jer u ovom projektu sudjeluju učenici osnovne škole "Dr. Ivan Merz" iz Zagreba te učenici s oštećenjem vida iz cijele Hrvatske. 

- Zapravo je cilj da prvo upoznamo jedni druge, razbijemo neke stereotipe, predrasude, onda da „uđemo u cipele” osoba s oštećenjem vida, istaknula je Ines Hlevnjak, voditeljica projekta.

Tome će sigurno pridonijeti i dramske radionice. 

- Tako ćemo postavit male kratke scene o predrasudama, o prezaštićivanju roditelja koji misle da slijepo dijete ne mora ništa raditi nego da će sve raditi roditelji. To je potpuno krivo. Govoriti ćemo i o vršnjačkom nasilju, naglasio je Vojin Perić, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih. 

Na taj se način i uči i zabavlja. Ali se istodobno gradi i zajedništvo u kojem nema mjesta predrasudama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!