12:32 / 27.01.2021.

Autor: Kod nas doma/HTV

Slikovnica za dječake koji žele plesati

Slikovnica za dječake koji žele plesati

Slikovnica za dječake koji žele plesati

Foto: Kod nas doma / HRT

"Tata, ja bih se htio upisati na akrobatski Rock'n'Roll" – riječi su koje će nažalost mali broj roditelja čuti od svojih sinova. Razlog? Nerazumijevanje i ismijavanje, jer "ples je za cure, a nogomet za dečke".

Tomo Vega, trener akrobatskog Rock'n'Roll-a, već 20 godina u Velikoj Gorici vodi svoj klub u kojem je svoje prve plesne korake napravilo gotovo 1000 djece. No, omjer djevojčica i dječaka koji se bave plesom je nesrazmjeran te bi Tomo volio skinuti stigmu s plesa kao isključivo ženske aktivnosti.

"Lukas je svaki dječak koji se počinje baviti akrobatskim rock'n'roll-om ili bilo kojim drugim plesom", opisuje Tomo glavnog lika svoje slikovnice "Lukasova plesna pustolovina" temeljene na stvarnim događajima. Dodaje da muški plesači često nailaze na predrasude i nedostatak podrške, kako od strane prijatelja tako i od članova obitelji.

Tomo smatra da bi bilo lijepo kada bi njegovu priču pročitali i odrasli koji svoje predrasude prenose na djecu ili ih sputavaju u onome što vole:

- Nadam se da ću ovom slikovnicom barem malo promijeniti stav ljudi, odnosno nekih roditelja koji će čitajući ovu slikovnicu svom djetetu uvidjeti koja je ljepota bavljenja plesom i da je to sport ili aktivnost koja je podjednako i za djevojčice i za dječake, kaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!