Solin dobio novu školu, jednu od najsuvremenijih u RH

13.09.2018.

17:35

Autor: T.V./D.S./HRT

default error photo
Solin je već devet godina nositelj titule najmlađega grada u Hrvatskoj i nove školske zgrade postale su nasušna potreba.
U Solinu, u naselju Ninčevići, otvorena je nova osnovna škola - to je druga u tom gradu otvorena u posljednjih deset godina. Solin je već devet godina nositelj titule najmlađega grada u Hrvatskoj i nove školske zgrade postale su nasušna potreba.

U pitanju je jedna od najsuvremenijih škola u Hrvatskoj. 20-ak učionica za 450 učenika u cjelodnevnom boravku sa sportskom doranom i vanjskim igralištem te parkiralištem za djelatnike i roditelje. Premda je druga nova škola u Solinu u samo deset godina na nju se čekalo duže nego je trebalo jer je svoja vrata trebala otvoriti još prije dvije godine kada je gradonačelnik bio aktualni župan.

Ja sam ovaj projekt na neki način pokrenuo kao gradonačelnik. Nailazio sam na niz barikada i tehničke i političke naravi. Jednostavan je razlog - mi smo prije desetak godina već otvorili jedna osnovnu školu u Solinu i mnogima nije bilo jasno kako to druga osnovna škola. Sada kada već 9 godina za redom imamo titulu najmlađe grada u Hrvatskoj svima je jasno zašto, rekao je Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan.

Solin ima 30-ak tisuća stanovnika i svake godine raste postotak mlađih od 18 godina, stoga ne čudi da već razmišljaju o gradnji pete osnovne škole. I to nije sve.

Još uvijek ostaje problem Osnovne škole kraljice Jelene koja ima veliki broj učenika, ali ja vjerujem da ćemo izgradnjom velikog vrtičkog centra u naselju Priko vode u kojemu će biti smješteno i 5 učionica za razrednu nastavu u dobroj mjeri rasteretiti i tu školu. A možda jednog dana napravimo novi iskorak i počnemo izgradnju srednje škole na području našeg grada, ističe gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

U izgradnju ove škole uloženo je oko 45 milijuna kuna, samo u građevinske radove i opremanje 33 milijuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!