Splitska Tehnička škola - ekološki pristup u svakom smislu

10.10.2018.

07:58

Autor: E.L.S./T.L./HRT

-

-

Foto: - / -

Proizvođači su uz izloške školi donirali i tehničku dokumentaciju na temelju koje učenici mogu raditi zasebne energetski ekološke projekte. Razvijati inovativnost.
Desetak vrtića, škola i đačkih domova sa splitskog područja prijavilo se za Zelenu povelju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To je ekološko obrazovni projekt koji HRT provodi s Ministarstvom znanosti i obrazovanja uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda i donatora. Nagradi koja se dodjeljuje krajem studenoga nada se i splitska Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku.

Splitska Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku smještena je u prekrasnom zdanju izgrađenome još 1904. godine. Pročelje su joj oduvijek resile i snažan vizualni pečat davale palme ispred samog ulaza. Desetljećima zapušten, prije petnaestak godina obnovljen je i zasađen mediteranskim kulturama ostatak vrta kojim se škola diči, a učenici ga rado, uz stručnu pomoć, održavaju i uživaju u njemu. Caruju tamo masline, šipci.

Plemenito zelenilo oplemenilo je i učenike, kaže Mira Šore koja vrt održava otkako je u školu došla prije 13 godina. Neće oni nikada otpad baciti na zemlju. Uništiti klupe koje nisu kupljene, nego su ih izradili njihovi prethodnici. Ta dica su naučila kako se ponašati u jednom krugu škole, u jednom dvorištu i van dvorišta, na kraju krajeva, kaže Šore.

Zelena divota odvaja školu od prometnog središta grada, daruje joj mir, pa ponekad, kažu đaci, zamiriše i na more. Teško je i zamisliti nekada neugledan prilaz školi.

Ovaj dio na sjeveru je praktički bio parking za automobile i one koji su se mogli ugurat. Zid je bio protočan, nije bio homogen, zatvorili smo cijelu tu površinu i kultivirali je, objašnjava ravnatelj Marin Tvrdić.

Ne diče se u školi samo lijepim i održavanim okolišem. Njihov je moto ekološki pristup u svakom smislu. Ploča na pročelju dokaz je certificiranog energetskog kutka koji je u školskom atriju uređen prije sedam godina. Opremljen je s gotovo 50 tisuća eura vrijednim izlošcima renomiranih proizvođača energetski učinkovitih proizvoda.

Solarni kolektor, služi za skupljanje tople vode koja se kasnije u kućanstvu može koristiti kao za grijanje, kupanje, kaže Duje Babić.

U energetskom kutku je i primjer izgradnje kojim se maksimalno čuva energija. Prozori s pet komora malo su skuplji, ali ne propuštaju ni zvukove ni toplinu, baš kao ni zidovi.

Za istu količinu svjetla nekada su žarulje trošile puno energije. Više su grijale, nego svijetlile, kažu đaci. Razvitkom tehnologije sve više svijetle i sve manje griju.

Energetski kutak uređen je u partnerstvu sa splitskim Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. FESB je školu za projekt odabrao zbog kolegija koji se programom obrađuju, a vezani su za energetiku. Ravnatelj Marin Tvrdić: Taj dio znanosti u svijetu je "in", - pratimo svakodnevno pomake u smislu stakleničkih plinova, zatopljenja i raznih klimatskih nepogoda koje su prouzrokovane neracionalnim trošenjem energije i zagađivanjem okoliša.

Ovo je velika odgojna komponenta jer su učenici u stalnom okruženju i stalno su svjesni kako se energija mora čuvati i na koji način se može trošiti. Upravo taj duh i način na koji odgajamo naše učenike je vrlo važan i kasnije za njihov životni razvoj, ali i za struku kojom se bave
, smatra Vesna Plenča, profesorica savjetnica strojarske skupine predmeta.

Proizvođači su uz izloške školi donirali i tehničku dokumentaciju na temelju koje učenici mogu raditi zasebne energetski ekološke projekte. Razvijati inovativnost. Najpoznatiji izum i veliki ponos škole pametna je klupa njihova bivšeg đaka Ivana Mrvoša. Solarna klupa sjajno se prodaje i izvan Hrvatske, a jedan njezin primjerak krasi ulaz u školu u kojoj je zamisao o njenoj izradi i rođena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!