15:23 / 16.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Splitska vlast najavila program za mlade

Splitska vlast najavila program za mlade

Splitska vlast najavila program za mlade

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare izradu programa za mlade u razdoblju od 2022. do 2025. godine.

Ivošević je rekao je da će udruga "Info zona" u partnerstvu s udrugama "Delta" i "Most" provesti cijeli proces te kako Split u posljednjih godinu dana takav program nije imao.


- Riječ je o dokumentu koje gradovi trebaju imati jer su na to obvezni po Zakonu zbog djelovanja savjeta mladih i politike grada prema mladima, podsjetio je, te dodao da će se raditi na temelju "nacionalnog savjeta za mlade s nekim posebnostima koje grad Split i njegova okolica imaju".


Odgovarajući na novinarska pitanja, Ivošević je rekao da je Split, "zahvaljujući tome što ispunjava sve kriterije, aplicirao za titulu grada mladih". Istaknuo je kako se nada da će Split to i postati tijekom ovog mandata.


Goran Biličić iz udruge "Info zona" rekao je kako će izrada gradskog programa za mlade početi sa sociološkim istraživanjem, što će biti podloga na kojoj će se raditi na tom dokumentu.


Najprije će biti faza online istraživanja, zatim tzv. fokus grupa, a krajem godine osnovat će se radna skupina predstavnika organizacija, mladih i javne vlasti koja će izraditi konačni dokument.


- U prvoj polovici sljedeće godine taj dokument ide u javno savjetovanje te naposljetku u proces donošenja. Mi smo već sada u nekoj fazi stvaranja okvira tog istraživanja i već smo kroz rad udruga utvrdili probleme stanovanja, ali i prometa, odnosno poteškoća u dobivanju pokazne karte za vožnju autobusima. Primijetili smo da studenti dosta pričaju o problemima stanovanja, a srednjoškolci o problemu studiranja, rekao je Biličić, dodajući da se sada kroz sve dobne skupine provlači problem s mentalnim zdravljem kao posljedicom covida.


Ocijenio je da mladi imaju mnogo ideja, potencijala i kreativnosti, ali ih okolina često destimulira u tome, često nailaze na nerazumijevanje i vrlo često izostaje potpora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!