18:20 / 12.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Splitsko Sveučilište 15. u svijetu u kategoriji Etičke vrijednosti

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Splitsko Sveučilište ove je godine rangirano na 15. mjestu sveučilišta u svijetu u kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost.
Splitsko Sveučilište ove je godine rangirano na 15. mjestu sveučilišta u svijetu u kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost, kao inovativna institucija s praksom društveno korisnog učenja, rekao je na tiskovnoj konferenciji rektor Sveučilišta Dragan Ljutić.

Na on-line konferenciji 11. Lipnja obznanjena je prva WURI (World's  Universities  Real impact) lista 100 najinovativnijih sveučilišta na kojoj se u prestižnom društvu našlo i Sveučilište u Splitu s inovativnom praksom društveno korisnog učenja.

Sveučilište u Splitu prijavilo se u kategoriji Etičke vrijednosti i društvena odgovornost gdje je rangirano kao 15. sveučilište na svijetu, dok je globalno zauzelo 78. mjesto, navodi se u priopćenju splitskog sveučilišta.

Prorektorica Sveučilišta Leonarda Vranješ Markić rekla je da znanstveni radovi nisu jedino mjerilo utjecaj pojedinog sveučilišta  na razvoj društva.

- Tako se nedavno pojavila nova inicijativa Hanzeatske lige sveučilišta da se napravi rangiranja koje će mjeriti inovativnost sveučilišta u obrazovanju i znanosti Worlds Universities with Real Impact (WURI).

WURI rangiranje, za razliku od tradicionalnih rangiranja koja favoriziraju tradicionalna sveučilišta, s velikim ulaganjima vrednuju inovativne pristupe kojima sveučilišta odgovaraju potrebama zajednica u kojima se nalaze, rekla je Vranješ Markić.

Na konferenciji za novinare obznanjeni su i rezultati plasmana Splitskog Sveučilišta na listi Centra za rangiranje svjetskih sveučilišta (CWUR - The Center for World University Rankings)  te na listi  U-MULTITRANK, međunarodnoj ljestvici koju financira Europska komisija.

- Prema rezultatima CWUR-a koje mjeri kvalitetu obrazovanja i osposobljavanja studenata, kao i prestiž članova fakulteta i kvalitetu njihovog istraživanja bez oslanjanja na ankete i podneske sveučilišta, Sveučilište u Splitu ove godine je ukupno rangirano na 763. mjestu, dok se prvi put  pojavilo 2018. godine, na 772. mjestu, rekao je Ljutić.

Po njegovim riječima najnoviji U-MULTITRANK rezultati pružaju uvid u analizu postignuća gotovo za 1.800 institucija visokog obrazovanja u iz 92 zemlje te je ove godine  Sveučilište u Splitu u cjelini ocjenjeno kao najbolje sveučilište u Hrvatskoj.

- Od 748 EU visokoobrazovnih institucija obuhvaćenih rangiranjem Sveučilište u Splitu zauzelo je 335. mjesto. Ako gledamo cijelu Europu Sveučilište je rangirano na 472. mjestu, a u svijetu na 803. U-MULTITRANK vrednuje ne samo istraživanje, nego i obrazovanje i učenje, prijenos znanja, međunarodnu orijentaciju i angažiranost sveučilišta u svom okruženju. Pa je naše Sveučilište najbolje ocjene postiglo i u području znanosti i umjetnosti te međunarodne orijentiranosti,  istaknuo je rektor Ljutić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!