15:32 / 10.09.2020.

Autor: Mariola Milardović Perić/Regionalni dnevnik/HRT

Splitsko sveučilište spremno za sve modele i izazove

-

-

Foto: - / -

Najveći izazov bit će praktična nastava. Studenti viših godina spremni su i na on line nastavu, koju su u protekloj godini ocijenili vrlo dobrim.
Za dvadeset tisuća studenata i dvije tisuće djelatnika splitskog Sveučilišta, 28. rujna počinje nikad neizvjesnija akademska godina. Uz stroge protuepidemijske mjere, dakako. Najveći izazov bit će praktična nastava no, zlu ne trebalo, spremni su i za onu na daljinu.

Počeli su ispitni rokovi. U sveučilišnoj knjižnici mnogo je mladih u zatvorenom prostoru pa su na ulazu stroge epidemiološke preporuke, u knjižnici je kao u apoteci, broj mjesta trostruko smanjen. Knjižnica je uvela i svoje mjere.

- Svi se moraju prijaviti preko naše mreže, tako da u svakom trenutku znamo tko je i gdje sjedio i bio u blizini te osobe - objašnjava Mira Matošić, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Split.

Za dva tjedna kampus će biti prepun mladih ljudi željnih novih znanja.

- Počinje akademska godina uobičajeno, i molim sve za disciplinu. Počet će uživo, s maskama, sveučilište ima 16 velikih dvorana, kome bude tijesno, može koristiti prostore drugih sastavnica - poručuje prof.dr.sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu.

Najveći izazov bit će praktična nastava. Studenti viših godina spremni su i na on line nastavu, koju su u protekloj godini ocijenili vrlo dobrim. Od pandemije  su čak izvukli i neke koristi.

- Mi smo tražili da se predavanja snimanju i da to poslije studenti mogu pogledati. To nije nailazilo na odobravanje. Međutim sada se to primijenilo i tako smo dobili nešto na što bi čekali deset godina - kaže Mateo Marušić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.

U sklopu medicinskog fakulteta otvorit će se Covid ambulanta. Spremni su, kažu na sveučilištu za sve modele i izazove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!