20:19 / 04.09.2021.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/IMS/HRT

Znanje mladih o spolnom zdravlju je porazno

Kampanja "Nema maženja bez paženja"

Kampanja "Nema maženja bez paženja"

Foto: Dnevnik / HRT

Svjetski je dan spolnog zdravlja. Na dnu smo međunarodne ljestvice po korištenju kondoma među mladima, a izvor informacija najčešće im je internet. Zato je cilj digitalne kampanje "Nema maženja bez paženja" osvijestiti javnost, posebno mlade, o važnosti i načinima zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja.

Prema međunarodnom istraživanju, u kojem su sudjelovali i hrvatski 15-godišnjaci, sve je manje onih koji upotrebljavaju kondome pri spolnom odnosu. Podaci govore, kaže epidemiloginja Dijana Jovičić - da je 60 posto mladića i 50 posto djevojčica koristilo zaštitu, dok je ranije to iznosilo 80 posto.

Klamidija, ureaplazma, mikoplazma, HPV, gonoreja - prenose se spolnim putem i mogu ostaviti teške posljedice na reproduktivno zdravlje i žena i muškaraca, upozorava Danijel Bursać, specijalist ginekologije i opstetricije. Također, one mogu uzrokovati i neke prekancerozne odnosno kancerozne promjene ukoliko se ne otkriju u ranom stadiju.

Neznanja mladih svjesni su stručnjaci. Digitalnom kampanjom "Nema maženja bez paženja" nastoji se to promijeniti. Jer bez znanja nema ni zdravlja.

Više u videoprilogu! 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!