"Sportski praznici 2021.", umjesto ekrana - sport i druženje

28.06.2021.

20:01

Autor: Irena Košar/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Djeca u sportu

Djeca u sportu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Počeli su ljetni praznici, a veliki broj djece najradije ih provodi uz ekrane, društvene mreže ili videoigre. Kako bi odmor proveli što aktivnije, Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatski školski sportski savez organizirali su posebne sportske programe za osnovnoškolce u svim dijelovima Hrvatske - i to potpuno besplatno.


Ovi učenici ljetne praznike provode na školskom igralištu. Mobitele i prijenosna računala zamijenili su sportski rekviziti.


- Danas smo trenirali, imali smo poligon, odbojku smo izgrali i zabijali koševe, kazala je Zoja, učenica iz Zagreba.


- Sportom se bavim nekih pet šest godina i trenirao sam različite sportove. Pa evo,  sad trenutno bavimo se streličarstvom, zasad je jako zanimljivo, rekao je Borna, učenik iz Novog Marofa. 

"Sportski praznici 2021." zajednički je nacionalni besplatni program Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog školskog sportskog saveza.


Svaki dan, od ponedjeljka do petka, od 9 do 12 sati učenici se mogu baviti različitim sportovima. 


- Imamo badminton, rukomet, košarku, nogomet, ali tu će biti i drugi sportovi, kazala je kineziologinja iz Slavonskog Broda Mirna Mikić.


- Djeca će imati odmore, djeca će imati prehranu i kineziolozi koji će raditi sa tom djecom su zapravo oni koji će kreirati te sadržaje, rekao je Ivan Dujić, glavni tajnik Hrvatskog školskog sportskog saveza.


Program se provodi uz poštovanje epidemioloških mjera, a s obzirom na vrućine, dodatno se pazi na učenike.


- Velike su vrućine, pokušavamo barem svakih 15-ak, 20-ak djecu staviti u hlad da se osvježe, kaže Petra Biti, kineziologinja iz Zagreba.


- Djeca unutra kad ulaze stave maske, mislim da je to zasada pod kontolom i pod onim mjerama kakve je Stožer rekao, rekao je Mario Matić, kineziolog iz Slavonskog Broda.

Potreba za kretanjem veća je nego ikada, ističu stručnjaci. Učenici nakon prvog dana - zadovoljni.


- Vjerojatno bih bio kod kuće, nešto bih čitao, izašao malo van, ali ovako mi je zanimljivije, imam društvo, imam zanimaciju, kazao je Filip, učenik iz Slavonskog Broda.


"Sportski praznici 2021" traju do kraja srpnja. Za taj program koji će provoditi 130 kineziologa zasad je interes pokazalo više od 12.000 učenika iz 21 županije.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!