Sreća i zadovoljstvo u vukovarskoj OŠ Josipa Matoša

30.04.2023.

20:21

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT/R.S.

Sreća i zadovoljstvo u vukovarskoj OŠ Josipa Matoša

Sreća i zadovoljstvo u vukovarskoj OŠ Josipa Matoša

Foto: HTV / HRT

Ako vas put nanese u Vukovar, svakako morate posjetiti OŠ Josipa Matoša. U školi vježbaju džudo, rade sapune, sviraju, brinu se o životinjama, Erasmus ambasadori su. Za našu rubriku I mi idemo u školu to je jedina samostalna škola za učenike s posebnim potrebama u Vukovarsko- srijemskoj županiji. 

Nakon jutarnjeg pozdrava i pitanja kako su spavali i što su sanjali. U dvorani sve po pravilima. Zagrijavanje, pa džudaški zahvati.

- Volim zahvate i volim učiteljicu, za HRT Dnevnik rekla je Danijela

- Jako su motivirani u radu i ono što je najvažnije ovo je nekoj djeci jedina prilika da se bave nekim sportom znači kad isključimo tjelesni u školi, kazala je Lora Jukić, edukacijski rehabilitator OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

Ujutro još nešto marljivo rade. Brinu o zamorcu Gricku.

- Dan kreće tako da oni čiste kavez, hrane Gricka, brinu da bude sit, zadovoljan, onda ga uključujemo u odgojno obrazovni proces. Čitamo mu, kazala je Maja Papst-Milanović, edukacijski rehabilitator OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

Uključivanje životinja u odgojno-obrazovni proces


Djeci s posebnim potrebama, dodaje, teže ide čitanje, ali s Grickom sve je lakše. Za projekt uključivanja životinja u odgojno-obrazovni proces dobili su i europsku nagradu za inovativno poučavanje. Kažu, lako za nagradu, važno je da oni napreduju u učenju. A u učenju i kuhanju posebno je napredovao Leon.

- Od prošle školske godine bio je volonter kuhar, a na inicijativu grada Vukovara omogućili smo Leonu ne samo da volontira nego i radi tako da je prošli mjesec dobio svoju prvu plaću, objasnila je Mirela Szabo, ravnateljica OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

- Dakle danas na meniju imamo tartar umak, juhu, vegetarijanski, jer su neki vegetarijanci, rekao je Leon

Pozitivna energija


Osim što voli kuhati posebno prati i naš Dnevnik. Za peticu je i Aleksandar koji je priredio pravi mali koncert za goste koji su im došli u posjet iz nekoliko država.

- Aleksandar krasno svira, za njega kažu da ima apsolutan sluh i sve što čuje može odsvirati, istaknula je Božica Čajić, edukacijski rehabilitator, OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

Dok traje priredba, u jednoj učionici izrađuju sapune raznih mirisa. Jasmina radi jako odgovoran posao, miješa glicerin na visokoj temperaturi.

- Vole sudjelovati u procesu, jer sami biraju boju, miris, količinu, objasnio je Marko Torić, edukacijski rehabilitator, OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

- Ne prodajemo, djeca to zaista rade s užitkom i onda nam je užitak podijeliti drugima, rekla je Danijela Šarac, edukacijski rehabilitator, OŠ Josipa Matoša, Vukovar. 

A to što su oni podijelili s nama, tu sreću, zadovoljstvo, pozitivnu energiju, e to treba doživjeti. 100 puta bravo za ovu školu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!