Škola u kojoj uživaju i učenici i profesori

05.06.2022.

19:55

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/HRT

Škola u kojoj uživaju i učenici i profesori

Škola u kojoj uživaju i učenici i profesori

Foto: HTV / HRT

I učenici i profesori u njoj zaista uživaju. Srednja škola Bol na otoku Braču nalazi se na predivnoj lokaciji - u blizini mora, odmah iznad šetnice koja vodi do Zlatnog rata. U gotovo obiteljskoj atmosferi, učenici iz svih krajeva Hrvatske u njoj se školuju za jedno od četiri zanimanja. Posjetili smo je za našu rubriku "I mi idemo u školu" i uvjerili se zašto je tako popularna.

Jutro je, a iz odlično opremljene kuhinje, u kojoj vrijedni budući kuhari već naveliko imaju nastavu, šire se privlačni mirisi.


Mihaela je došla iz Županje.


- Prednost je jer je jači turizam, imamo more, a u ponudi škole je i stipendija, kaže.


Na nastavi u kuhinji su i komercijalisti. I oni tjedno imaju velik broj sati kuharstva i posluživanja. 


- S 14, 15 godina kada biraju ne znaju što bi, pa je ovo prilika da se nađu. I uistinu, neka djeca odluče se na kraju baviti kuharstvom, kaže Marijana Marić, nastavnica kuharstva Srednja škola Bol.


Stipendije nisu zanemariva stavka.


- U suradnji s lokalnom zajednicom mi smo svojim učenicima kuharima i konobarima osigurali stipendiju od 2000 kn mjesečno tijekom školovanja te besplatan smještaj i prehranu, kaže Sani Bodlović, ravnateljica Srednje škola Bol.


I gimnazijalci su vrijedni. Spremaju se na još jedan od 30-ak putova u inozemstvo, u Španjolsku, u sklopu projekata Erasmus plus.


- Pripremamo video kojim ćemo prezentirati našu školu i zemlju njihovoj školi, kaže Ive, smjer gimnazija.


Na terasi živahno. Odmor je, netko sprema lavandu u vrećice, netko igra šah. Opuštaju se prije ispita. 


- U školi imamo često opuštanje, šah, stolni tenis, svakakve društvene igre, kaže Jure, smjer gimnazija.


I Danijel, maturant, ima odmor od pisanja završnog rada.


- Tema mi je nove smještajne jedinice u turizmu, novi objekti kao što su hoteli u svemiru, kaže Danijel, smjer turističko-hotelijerski komercijalist.


Opuštaju se i uz domski kviz. 49 je korisnika učeničkog doma. Nera (smjer turističko-hotelijerski komercijalist) nam pokazuje svoju sobu.


- S Brača sam, ali sam na sasvim drugoj strani i teško bi mi bilo dolaziti zbog prijevoza, kaže.


Kućna pravila su stroga, kaže.


- Ne smijemo biti glasni, ne pravimo nikakve probleme.


Prije povratka zovu nas na okrepu - riječ je o jednom od autohtonih pića iz njihove školske kuharice "Divji pjat" koja je dobila sve svjetske nagrade.


- To je kuharica koja promovira dalmatinsko samoniklo bilje, tzv. mišancu. Trojezična je, kaže koautorica kuharice Ada Seferagić.


E, da je imati malo manje godina, birati srednju školu, imati ovakve uvjete školovanja, more na dlanu, a posao gotovo siguran. Životni početak kakav se samo može poželjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!