Srednjoškolac napravio 3D animaciju Dioklecijanove palače

19.06.2020.

09:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

Nigdje nije bilo pravih mjera, morao sam sam istraživati, i to mi je bilo jako zanimljivo, rekao je Petar.
Petar Alfirević, učenik 2. razreda arhitektonskih tehničara Graditeljsko geodetske tehničke škole, Split u sklopu ERASMUS projekta napravio je 3D animaciju Dioklecijanove palače.

-
To je meni bio izazov kao budućem arhitektu. Budući da je to jedna od najvećih ljepota Hrvatske, htio sam ju uklopiti u naš ERASMUS projekt. Nigdje nije bilo pravih mjera, morao sam sam istraživati, i to mi je bilo jako zanimljivo, rekao je Petar u emisiji Dobro jutro Hrvatska.

Napravio je za početak grubu skicu, a plan mu je napraviti detaljnu palaču. Izabrao ju je kaže jer je raskošna i građena je prije gotovo 2000 godina.

Kod Rimljana nije bilo bespravne gradnje, istaknula je Bernarda Franić, učenica 2. razreda arhitektonskih tehničara Graditeljsko geodetske tehničke škole, Split.

- Rimski katastar je najstariji dokument koji sadrži podatke o njihovim granicama, koje su se obilježavale s pomoću kamena međaša. Jedan takav se danas može naći u Arheološkom muzeju u Splitu. Kazne su bile velike, ako se gradilo bespravno. Bili su strogi, čak se plaćalo i životom, rekla je Bernarda.

Ivan smatra da je 3D animacija odlična, te navodi kako jedni druge podupiru u ovom projektu.

Oni su budući arhitekti, drago mi je da su shvatili duh vremena i da razvijaju digitalne vještine, jer u budućnosti neće moći raditi bez toga, ističe Magda Maver, profesorica.

- Stvarno postižu velike rezultate i dobili su i pohvalu od našeg ministarstva da su odradili veliki posao, rekla je Maver.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!