Štabi: Do sada prikupljeno više od 5 milijuna kuna za pomoć djeci u Ukrajini

12.08.2022.

07:00

Autor: Studio 4/HRT

Pomoć djeci u Ukrajini

Pomoć djeci u Ukrajini

Foto: HTV / HRT

UNICEF-ovi mobilni timovi, prevoditelji i partneri na terenu pružaju pomoć ljudima koji bježe iz ratom pogođenih područja - to su činili tijekom migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj tijekom 2015. i 2016., kao i ovoga proljeća kad je počeo rat u Ukrajini. 

Skrbili su se za obitelji, majke s djecom i pružali im podršku kako bi prebrodili te prve, najteže dane, ali i poslije, kako bi se lakše uključili u svakodnevni život, vrtiće, škole, posao. Martina Štabi, savjetnica za zaštitu prava djece u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku kaže kako je danas 21.400 obitelji ukrajinskih izbjeglica smješteno u Hrvatskoj, od kojih 50 posto čine žene, te nešto više od 7100 djece.

- Među tom djecom ih je više od 300-tinjak koji su ovdje bez pratnje roditelja i bližnjih. Gotovo 90 posto obitelji koje su u Hrvatskoj su u privatnim, individualnim smještajima, dok je nešto više od 8 posto smješteno u 37 kolektivnih i prihvatnih centara diljem Hrvatske. U odnosu na onaj prvotni val ukrajinskih izbjeglica, kaže Štabi, dinamika dolazaka svakim se danom smanjuje.

- To je sada nekoliko obitelji dnevno. Vidjet ćemo što će biti dalje, dodala je.

Prikupljeni novac

Hrvatski ured UNICEF-a od samog početka rata u Ukrajini pridružio se globalnom apelu za prikupljanje sredstava za djecu u Ukrajini.

- Do sada je prikupljeno nešto više od 5 milijuna kuna namijenjenim za pomoć djeci u samoj Ukrajini. Radili smo početnu procjenu stanja o potrebama djece – obišli smo nekoliko kolektivnih centara i u razgovoru s nadležnim službama i ukrajinskim obiteljima osluškivali gdje se najnužnije uključiti. Vidjeli smo da su najveće potrebe za psihosocijalnom pomoći jer je većina djece koja dolazi iz Ukrajine ili izgubila svoje bližnje ili su svjedočila različitim razaranjima. U suradnji s Društvom za psihološku pomoć radimo na jačanju kapaciteta sustava socijalne skrbi i pružamo specijaliziranu psihosocijalnu pomoć od strane stručnjaka. Radit ćemo i brojne radionice po školama gdje ćemo pružiti onu prvu psihološku pomoć, a onda i napraviti vezu s ovim specijaliziranim uslugama psihosocijalne podrške, rekla je Štabi.

Ukrajinska djeca bez roditeljske pratnje većinom se nalaze u Splitu, a ostatak je smješten diljem RH. Sustav socijalne skrbi, ističe Štabi, u ovim je situacijama zaista brzo reagirao.

- Imenovani su posebni skrbnici, kako bi se osiguralo da se poštuju sva prava djece, da su zaštićena i sigurna u Hrvatskoj, dodala je.

Više od 1700 djece je pohađalo ovu školsku godinu

Djeca su upisana u hrvatske u škole, gdje će pohađati nastavu.

- Više od 1700 djece je pohađalo ovu školsku godinu. Brzo se reagiralo i snalazilo na različite načine – od organizacije učenja hrvatskog jezika, do početne procjene u koji razred djecu treba smjestiti. UNICEF je prepoznao potrebu da podrži sustav obrazovanja – surađujemo s Forumom za slobodu odgoja, i razvijamo različite edukacije za jačanje učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i odgojitelja u vrtićima kako bi bolje razumjeli kako traumatska iskustva djece utječu na njihovu dobrobit i emocionalni razvoj, dali im onu prvu podršku i mogli ih pravovremeno uputiti na specijalizirane službe, kaže Štabi.

Psihosocijalna podrška svoj djeci u školama

Napravljena je analiza kako bi se otkrile barijere za uključivanje djece u nastavu – na prvom mjestu pojavila se jezična barijera, a zatim i suradnja s roditeljima zbog iste.

- Zato je tu psihosocijalna podrška svoj djeci u školama, te dopunska nastava kako bi se nadoknadile ove razlike među sustavima koje postoje, naglasila je.

I organizacija slobodna vremena značajna je u razvoju svakog djeteta, dodaje Štabi, te doprinosi bržoj integraciji u lokalnu zajednicu i razred.

Ured UNICEF-a iz Hrvatske među prvima poslao svoje stručnjake iz ureda u Poljsku i Rumunjsku gdje su pomagali ukrajinskim izbjeglicama.

"Plave točke"

- Naš UNICEF puno radi u samoj Ukrajini i zemljama u okruženju. Istaknula bih 'plave točke' – sigurna mjesta koja osobe mogu pronaći kada izađu iz Ukrajine, i gdje imaju stručnjake koji će procijeniti njihove potrebe, te im pružiti savjetovanje i pravnu pomoć, ali i kako bi ih se uputilo na druge službe u drugim sustavima. Sada već imamo 33 'plave točke' u 6 zemalja, neposredno uz Ukrajinu. Veliki je broj osoba koje trebaju pomoć – više od 15 milijuna u Ukrajini, te više od 6 milijuna izvan Ukrajine, rekla je.

S obzirom na dodatnu podršku koja je potrebna ukrajinskim izbjeglicama, kaže Štabi, UNICEF planira u suradnji s organizacijom 'Liječnici svijeta' i ukrajinskom zajednicom uspostaviti info medicinsku točku koje će osobe iz Ukrajine informirati kako da ostave svoja zdravstvena prava na najbolji način. Što se tiče prihvata ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj, ističe kako je do sada čula samo pozitivne reakcije.

- Hrvatska je jako senzibilizirana na ratna događanja, a i naša globalna solidarnost je jako izražena u ovakvim trenucima. Svi se osjećaju vrlo prihvaćenima. Kako bi dalje osnažili tu podršku u školskom sustavu, i osnaživat ćemo hrvatsku djecu i lokalnu zajednicu da budu stup podrške djeci, rekla je.

Uskoro počinje i nova školska godina za što će ukrajinskoj djeci biti potreba i školska oprema. UNICEF za sada nije imao zahtjeve za pomoć u tom pogledu, kaže Štabi, ali čeka se procjena stanja na terenu.

- Do sada je veći broj djece i dalje pratio online nastavu u Ukrajini, a vidjet ćemo kakva će sada biti situacija i potrebe u novoj školskoj godini, zaključuje.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!