Stelin svijet keramike

13.08.2022.

07:00

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Stela Kovačić

Stela Kovačić

Foto: HTV / HRT

Živi jednostavno i polako, uživa u ljepoti prirode i osjećaju koji joj pruža igranje s glinom i stvaranje unikatne keramike. Mlada umjetnica Stela Kovačić stečeno znanje u dizajnu vješto nadopunjuje s oblikovanjem keramike te stvara oku ugodne, ali i funkcionalne keramičke komade koji osvajaju na prvu.


- Volim raditi na kolu, to me baš opušta, jer jednostavno kada radim, onda sam sama sa sobom i tom glinom u tom trenutku i nema ništa drugo osim tog stvaranja i to je nešto, meni meditativno, govori mlada umjetnica.

Po struci grafička dizajnerica, mlada umjetnica Stela Kovačić nekoliko je godina radila u studiju za dizajn, a onda je 2016. otišla na radionicu keramike. Zaljubila se u mogućnosti koje glina pruža i polako se prepustila stvaranju keramike.

Najviše voli raditi šalice, ali uz to i tanjuriće desertne, zdjelice i slično. Najviše radi funkcionalnu keramiku, ali voljela bi se i u budućnosti više posvetiti dekorativnoj kao što su vaze, svijećnjaci i slično. Njezina keramika spoj je suvremenog dizajnerskog stila i organskog, rustikalnog.

- Upravo zbog toga što sam dizajner, a jako volim i prirodu i taj nekakav spoj između keramike koja je spontana, a ja kao dizajner sam dosta perfekcionist, tako da zapravo ta keramika me drži u nekakvoj ravnoteži. I rekla bih da to daje nekakvu unikatnost mojoj keramici i jedinstvenost, naglašava Stela.

Keramiku izrađuje u svom kućnom studiju. Za rad s glinom potrebno je imati mnogo strpljenja, jer nastajanje jedne šalice može potrajati i do nekoliko tjedana.

- Prvo počinjem s obradom gline. Treba je mijesiti kako bi sve, kako bi nestali mjehurići i slično. Zatim radim najčešće na kolu. Nekada ručno modeliram, ali najviše volim raditi na kolu, a zatim opet ima par dana sušenja, pa imamo prvo biskvitno paljenje, a onda imamo glaziranje, opet sušenje, pa drugo glazurno paljenje. I onda nekad ako stavljam zlato, onda ima i treće paljenje, objašnjava.

Dugotrajan je to proces, ali Stela uživa u svakom koraku. Nadahnjuje ju priroda s kojom osjeća posebnu povezanost.

- Često ćete vidjeti motive u mojoj keramici poput lišća, kore drva, sunca, pa evo čak radila sam šalice u obliku prepeličih jaja koja su bila dosta hit, otkriva.

Inspiraciju crpi i iz Wabi sabi - japanske filozofije življenja koja slavi sve nesavršenosti. Poput ljepote netaknute prirode.

- Ja to u keramici vidim u tim nekakvim organskim, nepravilnim oblicima, teksturama, rustikalnim glinama, tako da, to je nekako i postao neki moji identitet. Osim estetike, jako mi je bitna i funkcionalnost, s obzirom na to da sam dizajner dosta promišljamo o tome kako će ljudi koristiti taj predmet, kako će ga držati i kakav je osjećaj. Bitan mi je cjelokupni taj doživljaj korištenja te keramike, naglašava.

Ova mlada dizajnerica nastavlja eksperimentirati s glinom i glazurama te se prepušta stvaranju profinjenih kreacija zbog kojih ritual ispijanja kave ili čaja postaje poseban užitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!