Stigli srebrni srednjoškolci

25.07.2018.

23:05

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

Četveročlani je učenički tim na natjecanju u Iranu - briljirao.
Nastavlja se niz velikih hrvatskih uspjeha, ovaj put zaslužni su srednjoškolci. Na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi Luka Bulić Bračulj iz Splita, u konkurenciji od gotovo 300 učenika iz 70 zemalja, osvojio je srebrnu medalju, a još troje učenika dobilo je priznanje za izniman rezultat.

Četveročlani je učenički tim na natjecanju u Iranu - briljirao. Luka je već na nekoliko natjecanja bio među najboljima, no srebru se nije nadao.

Kako su prozivali sve više i više bronci, bio sam zabrinut da neću dobiti ništa, pogotovo nakon što su sve bronce pročitali. I onda kad su pročitali srebra i da sam ga osvojio - naravno bio sam oduševljen", kaže Luka, učenik III. gimnazije u Splitu."Da dođemo prvi put na Olimpijadu, i pokažemo biološkom svijetu da Hrvatska postoji nešto je na što svi možemo biti ponosni", istaknuo je Kian Bigović Villi, učenik XV. gimnazije u Zagrebu.Oduševljenja ipak nije bilo za vrijeme samog natjecanja.

"Zadaci su bili na takvoj razini da su se i sami mentori svih timova na olimpijadi morali počešati za glavu i pitati što je ovo? Iran se potrudio da zadaci budu jako teški, da budu najteži do sad i da svim timovima učine malo problem, opisuje Elizabeta Gegić, učenica XV. gimnazije u Zagrebu.U Teheranu su proveli tjedan dana, a osim priznanja, u Hrvatsku su donijeli i brojne uspomene.

"Upoznali smo i nove kulture i nove ljude. I baš smo mogli izvježbati engleski i vidjeti kakvo je školstvo u drugim zemljama, priča Mirna Reljić, učenica V. gimnazije, u Zagrebu.Uspjeh ovih učenika još je i veći kada se zna da su to bili i prvi predstavnici Hrvatske na tom prestižnom natjecanju.

"Neke zemlje sudjeluju već godinama pa ne osvoje srebro, evo mi smo prvi puta otišli i postavili smo ljestvicu vrlo visoko. Imamo jedno iskustvo koje će nam svakako pomoći da se još bolje pripremimo", istaknula je dr. sc. Andreja Lucić s prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.Pa da se i sljedeće godine kući vrate s medaljom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!