Stipendije Ministarstva mora učenicima i studentima, budućim pomorcima

06.12.2022.

15:34

Autor: HINA/HRT/A.S.

Josip Bilaver

Josip Bilaver

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

U povodu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, koji Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture organizira na spomendan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i mornara, u Zadru su u utorak dodijeljene stipendije učenicima zadarske Pomorske škole i studentima Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru.


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver rekao je kako je prije dva mjeseca završen natječaj za dodjelu stipendija, ukupno je 70 stipendista, a u Zadru je stipendije dobilo 18 učenika i šestero studenata.

- Na pravome ste mjestu, ovdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i priključimo se onima koje zovemo hrvatskim brendom, a to su hrvatski pomorci visokokvalificirani i prepoznati u svijetu, poručio je Bilaver.

Istaknuo je da je Hrvatska danas po broju certificiranih pomoraca i časničkog kadra četvrta u Europskoj uniji.

- Iako smo mala, mi smo tradicionalno pomorska zemlja, a naši su pomorci oduvijek bili cijenjeni, ustvrdio je.

Dodao je kako Vlada želi poticati upise u srednje škole i na fakultete pomorskog smjera, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dosad je stipendiralo 1543 učenika i studenata.

- Za to je ove godine te za sljedeće dvije godine osigurano 2,9 milijuna kuna", rekao je državni tajnik Josip Bilaver.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!