18:59 / 28.09.2019.

Autor: Tamara Marković/HRT

Stipendije za strukovne škole

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Polako se vraća zanimanje učenika za strukovne škole. Osim gotovo zajamčenog posla nakon školovanja, privlače ih i stipendije.
Polako se vraća zanimanje učenika za strukovne škole. Osim gotovo zajamčenog posla nakon školovanja, privlače ih i stipendije. Učenicima i poduzetnicima na raspolaganju je čak 200 milijuna kuna, od kojih je 85% financirano iz Europskog socijalnog fonda. Stipendijama će biti pokriveno sedam tisuća učenika.

Mateo ide u drugi razred, školuje se za stolara. Prijavio se za stipendiju za učenike obrtničkih škola, a za budućnost već ima planove.

Prvu stipendiju planiram potrošiti na alate kako bih si doma napravio jednu malu radionu i za materijale, kaže.

Frizer, mesar, stolar, fotograf - samo su neki od programa koje nudi Obrtnička škola u Osijeku. Ove školske godine upisali su 109 učenika. Mjesta ima samo za još jednog.

- Mi ih privlačimo tako što obilazimo krajem školske godine osnovne škole i na neki način animiramo djecu da uopće razmisle o upisu u neko obrtničko zanimanje, da uopće čuju nešto o nama i to je jedan od načina na koji privučemo veliki broj učenika, objašnjava ravnateljica Obrtničke škole u Osijeku Maja Zorić.

Tijekom školovanja učenici svaki drugi tjedan provode na praksi.

- Trenutno imamo 6 stolara na praksi. Svakodnevno mogu naučiti u našem prostoru kako se ovaj posao radi. Svi stolari tj. mladi koji su kod nas na praksi imaju mogućnost da ostanu i dalje i da se zaposle kod nas, kaže direktor tvrtke Bonavia Marko Preradović.

Ove školske godine za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima izdvojeno je 200 milijuna kuna. Mjesečni iznos stipendije povećan je sa 750 na 1500 kuna.

- Naglasio bih da se ovdje radi o otprilike 7000 djece u strukovnom obrazovanju. Isto tako broj gospodarskih subjekata koji može sudjelovati u ovom projektu je gotovo upeterostručen, kaže ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

Poduzetnici će vrijedne učenike moći i novčano nagraditi. Kada se zbroje nagrada i stipendija, dolazi se do iznosa od 2750 kuna. U tijeku je inicijativa da se taj iznos poveća na 3000 kuna, odnosno 18 000 kuna godišnje.

- Što će nam onda dati perspektivu da nam dijete u srednjoj strukovnoj školi od prvog dana školovanja dobije takozvanu minimalnu plaću koja je danas na prostoru RH, kaže ministar gospodarstva Darko Horvat.

Natječaj za stipendije trajat će do 31. listopada i obuhvatiti 62 deficitarna zanimanja.

Cilj je da dojučerašnji učenik, sutra postane - radnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!