17:12 / 29.10.2019.

Autor: Sara Badžek/HRT

Sto godina od otvaranja prve Waldorfske škole

-

-

Foto: - / -

Na nešto drugačiji način znanja stječu oni koji polaze Waldorfski vrtić ili školu i to prema programu čiji je utemeljitelj rođeni Međimurac, Rudolf Štajner.
Na nešto drugačiji način znanja stječu oni koji polaze Waldorfski vrtić ili školu i to prema programu čiji je utemeljitelj rođeni Međimurac, Rudolf Štajner.

Prošlo je sto godina od otvaranja prve takve škole u svijetu. Posjetili smo čakovečki gradski vrtić, koji jedini u ovom djelu Hrvatske ima Waldorfsku skupinu.

Umirujući prostor, ugodne boje, igračke od prirodnih materijala, rad u biodinamičkom vrtu. Neki su od detalja po kojima se Waldorfska vrtićka grupa u čakovečkoj Cipelici razlikuje od drugih.

- Izazov je svakodnevno raditi na sebi, osvještavati svaki postupak, govori Barbara Gregl, odgojiteljica u Waldorfskoj skupini DV "Cipelica", Čakovec.

- Prvenstveno mislim da je benefit mješovite skupine jer je prirodno da se djeca druže, kao što to rade i u obitelji gdje mladi uče od braće i sestara, naglašava Milana Hozmec, odgojiteljica u Waldorfskoj skupini DV "Cipelica", Čakovec.

Grupa, jedina u ovom kraju Hrvatske, postoji od 2008. godine, kroz nju je prošlo stotinjak mališana. U gradu Čakovcu razmatraju idući korak. 

- Mi smo ozbiljno razgovarali s odgojiteljima da je došlo vrijeme da počnemo razmišljati o školi, a gdje, to ćemo još vidjeti, govori David Vugrinec, pročelnik za društvene djelatnosti u Čakovcu.

A ove se godine obilježava i sto godina od otvaranja prve škole koja se temelji na antropozofskim načelima. Tim je povodom održan skup u Štajnerovu rodnom mjestu, Donjem Kraljevcu.

U svijetu postoji više od tri tisuće waldorfskih škola i vrtića. Hrvatska takvu srednju školu još nema.

Iako učenicima Waldorfskih osnovnih škola nije problem ni uključiti se u standardni srednjoškolski sustav. Kažu da su zbog povezanog usvajanja gradiva i individualnog pristupa, često i u prednosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!