Što očekuju naše mlade nade umjetničkog plivanja

07.09.2021.

10:01

Autor: Vesna Zovko/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Juniorsko prvenstvo u umjetničkom plivanju

Juniorsko prvenstvo u umjetničkom plivanju

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Hrvatska je ove godine domaćin Europskog mlađeg juniorskog prvenstva u umjetničkom plivanju koje će se održati od 8. do 12. rujna u Rijeci

Kako teku pripreme i što očekuju naše mlade nade - provjerila je  ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska na jednom od mnogobrojnih treninga na bazenu Iver u Sesvetskom Kraljevcu:

U tijeku su posljednje pripreme naše ekipa pred odlazak na 1. Europsko mlađe juniorsko prvenstvo u umjetničkom plivanju koje će se održati od 8. do 12. rujna u Rijeci


Ljubav, predanost, ustrajnost, odricanje i prijateljstvo vežu  mlade djevojke, zapravo, još djevojčice, koje su svoje djetinjstvo i snove posvetile ovom lijepom, ali i zahtjevnom sportu.


- Zapravo ne bih nikako mogla zamisliti da ne treniram sinkronizirano plivanje zato što sam cijeli svoj život tomu prilagodila, nemam toliko slobodnog vremena, osim škole i sinkroniziranog plivanja, kaže Tara Sudar, a Leona Sorić dodaje: Ja treniram od 4. razreda i ovaj sport mi je sve, idem u školu i odmah nakon škole na trening, nemam toliko puno slobodnog vremena, samo treniram, ističe Leona.


Dora Stanković se sinkroniziranim plivanjem bavi od prvog razreda:


- Sport je dosta zahtjevan, puno ima odricanja zbog njega ali na kraju se sve isplati, smatra Dora.


Mora se doista biti zaljubljen u ovaj sport da bi se izdržali svi napori koje on nosi sa sobom, kažu djevojke. Osvaja jedinstvenim spojem ritmike, gimnastike, plesa i plivanja. 


Svaka godina donosi nešto novo, drukčiju koreografiju, nove figure:


- Mislim da ih to najviše zadrži, nikad nije monotono i dosadno na treninzima, a jednostavno kada toliko dugo vremena provodimo zajedno, onda djevojke postanu najbolje prijateljice tako da trening bude druženje prije i poslije treninga, komentira izbornica reprezentacije Ana Novak.


Iza njih je dugo toplo radno ljeto. Jedva čekaju natjecanje, a očekivanja su, dakako, velika:


- Od prvenstva očekujem da napravimo što bolje možemo, nadam se da ćemo neki najbolji rezultat ostvariti, kaže Tara.


Izbornica Ana Novak podsjeća na to da su prošlih godina postigle značajne rezulate:


- Na zadnjem na kojem smo bile su ušle u finale u svim disciplinama tako da se nadam da ćemo ove godine barem ponoviti takav rezultat, napominje izbornica.


Hrvatska je ove godine domaćin ovog velikog natjecanja, a iz Hrvatskog saveza umjetničkog plivanja kažu da je sve spremno za početak ove, za mnoge poklonike ovog sporta, vodene bajke:


- Ove godine karakteristično je to što imamo tu cijelu epidemiološku situaciju radi čega će se svi sudionici pri samom dolasku hotel morati testirati PCR testovima i kasnije tijekom natjecanja još jednom i ponovno na samom kraju prije odlaska u svoju zemlju, ističe predsjednica Hrvatskog saveza umjetničkog plivanja Margareta Puškarić.


Inače, pri Savezu djeluje deset klubova iz cijele Hrvatske, osnivaju se i novi, a sve većoj popularizaciji ovoga sporta pridonose i uspjesi naše mlade reprezentacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!