Što Split nudi mladima?

19.04.2023.

07:00

Autor: Franka Jović Tonkli/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Što Split nudi mladima?

Što Split nudi mladima?

Foto: HTV / HRT

Kazališta, koncerti, kultura - što Split nudi mladima, stručni je skup koji je, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, okupio ravnatelje brojnih splitskih kulturnih institucija, ravnatelje škola, ali i nastavnike koji su možda i najvažniji u približavanju kulture djeci i mladima. Cilj je umrežiti se kako bi kultura u gradu, uz mladu publiku, imala i budućnost.


Hrvatski dom može se pohvaliti da je lani producirao čak 160 događanja, ali i potužiti da je publike dobi do 15 godina bilo samo 7 posto. Baš zato, zgodno se to poklopilo s temom skupa, ova kulturna ustanova pojačava suradnju s glazbenom školom i umjetničkom akademijom, kojoj žele biti učinkovita nastavna baza, ne samo dvorana za nastupe.

- Kroz radionice za osnovnoškolsku odnosno srednjoškolsku dob, uz praćenje programa koje ćemo razvijati s Kazalištem lutaka, cijela sljedeća sezona bit će nam pod nazivnikom Karnevala životinja, dakle sve će biti usmjereno u tom pravcu i s profesorima i pedagozima s Umjetničke akademije razvijat ćemo radionice prema dobi, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Vanesa Kleva, ravnateljica Hrvatskog doma Split.

Nastavnici primjećuju da je nakon korone poraslo zanimanje učenika za izvannastavne aktivnosti.

- Mogu reći da se desila velika promjena u odnosu na zadnje dvije godine, da su djeca veoma zainteresirana za sve javno društvene djelatnosti, izlete, posjete muzejima, suradnju, radionice, istaknula je Dijana Velo, nastavnica u OŠ Pujanki - Split. 

Misija, razvoj publike  


Razvoj publike misija je svih okupljenih, i bit će to dugotrajan posao čiji će se rezultati zapravo vidjeti tek za deset i više godina.

- Ne samo povećati njihov posjet tim institucijama nego i razviti kritičko mišljenje. Ne očekujemo robote koji će nakon izvedbe uvijek reći "bilo mi je jako lijepo", to je ono najgore što možete dobiti u lektiri i nakon izvedbe, nego da zbilja promisle što su gledali i zašto im je to pomoglo u životu, objasnila je Magdalena Mrčela, voditeljica Stručnog vijeća za izvannastavne aktivnosti SDŽ.

- Ja bih prvo rekao da je naša županija povlaštena u smislu da u Hrvatskoj postoje samo tri županije i Grad Zagreb koji imaju kazalište s opernim, dramskim i baletnim ansamblom, velike klasike, rekao je Davor Vuković, voditelj odnosa s javnošću HNK Split.

U kazalištu, na izložbi, u muzeju mladi neće ništa loše naučiti, dapače, navikom odlaska na kulturna događanja od malih nogu, svi ćemo mi živjeti u boljem društvu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!