Što sve može mozak istreniran šahom

14.09.2021.

07:21

Autor: Ana Marušić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Mali zadarski šahisti

Mali zadarski šahisti

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Koja je idealna dob za početi igrati šah i zašto ga uopće igrati? U Zadru imaju odgovore koji bi vas mogli iznenaditi.

U vrijeme kad smo putem različitih kanala izloženi industriji prilično nekvalitetne zabave, aktivnosti koje stimuliraju mozak poželjnije su nego ikad. Nećemo otkriti toplu vodu kad kažemo da takvima pripada šah. No, u kojoj ga je dobi najbolje zaigrati?

U Šahovskom klubu "Casper" djecu podučavaju već četvrt stoljeća i tvrde da je šah u osnovi jednostavna igra.

- Razvija samopouzdanje, ako ga naučite kao mali. Samopouzdanje koje oni imaju kada pobjeđuju velike, a pobjeđuju ih stvarno. Oni stvarno bolje igraju od velikih. Druga je stvar razvoj strateškog načina razmišljanja u vrlo ranoj dobi. Kroz igru nauče malo i kalkulirati. 'Ovdje ću malo paziti, ovdje ću malo riskirati'. Sve su to sjajne stvari koje se kasnije pretoče u sve segmente njihovog razvoja. Uče razmišljati, kaže predsjednik kluba Veljko Šagi

Aktualni šahovski prvak Hrvatske i hrvatski reprezentativac Saša Martinović smatra da bi šahovske figure trebalo ponuditi već dvoipolgodišnjem djetetu. Vjeruje da je bolje početi čim prije, naročito ako se mislite ozbiljnije baviti šahom. Osim što je zahvaljujući svom umijeću proputovao čitavu Europu, kao dobar argument ističe i stjecanje prijateljstava s osobama diljem svijeta. Šah mu je, dodaje pomogao i u akademskom smislu, poboljšao mu koncentraciju, pamćenje te matematičke i jezične vještine.

Međunarodni majstor Patrik Levačić, koji je šah zaigrao prije pete godine na zanimljiv način demonstrira što sve može mozak istreniran šahom. Izgleda možda impresivno, ali u suštini zapravo pamtite uvijek jednu sliku koja se mijenja. Ustvari je to jedna sposobnost da možeš sve te informacije kondenzirati u sliku, kaže. Također odobrava izlaganje šahu u najranijoj dobi.

Saša je odigrao simultanku na dvadeset ploča. Obično mu s druge strane sjedi po jedan protivnik, ovo je i za njega bilo novo iskustvo. Na dvadeset ploča završeno je 18 partija, a naš je velemajstor slavio na 15. Bila su i tri remija, od kojih je jedan izvojevao prvak Hrvatske do 11 godina.

Promocija šaha smišljeno je tempirana na početak školske godine, no poziv na otvoren je za sve generacije. Osim neporecivih koristi u razvoju djeteta, ne zaboravimo da međugeneracijska igra predstavlja i kvalitetno zajedno provedeno vrijeme.

Više pogledajte u videoprilogu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!