Strani studenti uživaju studirati u Hrvatskoj

10.10.2020.

18:17

Autor: Andrea Vatavuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRET

default error photo
Doba pandemije donijelo je mnogo problema i neizvjesnosti studentima koji studiraju u drugim državama. Neke ni koronavirus u tome nije mogao spriječiti.
Doba pandemije donijelo je mnogo problema i neizvjesnosti studentima koji studiraju u drugim državama ili sudjeluju u studentskim razmjenama. Neke ni koronavirus u tome nije mogao spriječiti.

Albertu se studiranje u Hrvatskoj toliko svidjelo da se odlučio vratiti i ove godine. Nakon Splita i Dubrovnika želi upoznati Zagreb, od kojeg, kako kaže, ima velika očekivanja.

- Što se tiče studiranja, mislim da će biti veoma dobro. Grad je velik, ima mnogo  ljudi i mislim da ću uživati tijekom svog boravka, govori Alberto Romana, student iz Italije.

Erasmus program i ovoga će se semestra razlikovati od prijašnjih. Osim epidemioloških mjera koje je propisao HZJZ, treba se pridržavati i mjera Sveučilišta.

- Mi smo imali nešto više od 400 prijava i tijekom ovih mjeseci, dok smo čekali početak akademske godine, negdje nam je 25 do 30 posto studenata odustalo baš zbog ove situacije sa Covidom, ističe Hrvoje Nikolić, koordinator dolaznih studenata u Središnjem uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu.

- Naravno da je ovo nešto čega se pribojavam, novo je i neočekivano, malo sam uplašen, ali pokušat ću se čuvati, govori Theo Allaume, student iz Francuske.

- Ovdje je mnogo sigurnije nego u ostalim europskim državama, naglašava Agne Vaitekunaite, studentica iz Litve.

Najviše studenata dolazi iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske i Poljske.

- No, ovaj ćemo se semestar usredotočiti više na aktivnosti koje se mogu organizirati na otvorenome pa tako primjerice ovaj tjedan imamo šetanje sa psima u Dumovcu, trčanje u Maksimiru, penjanje na Medvednicu i slično, govori Rebeka Dajak, predsjednica ESN-a Zagreb.

Studente, kao i uvijek, očekuju različite aktivnosti, ali ovaj put prilagođene okolnostima. Smanjen je broj studenata u grupama i svi moraju poštovati epidemiološke mjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!