07:52 / 22.05.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Studentica iz Argentine: Zagreb mi se sviđa, ne vidim zašto ne bih ostala

Micaela Jijena Sanchez

Micaela Jijena Sanchez

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U akademskoj godini 2012./22. nekoliko hrvatskih visokih učilišta osigurava posebnu kvotu za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. "To je mjera kojom se nastoji potaknuti i olakšati njihovo studiranje u Republici Hrvatskoj", rekla je Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje hrvatskog iseljeništva/dijaspore u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, u HTV-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Gregurić kaže kako je prepoznat veliki interes u 12 država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. 


- Prepoznata su hrvatska sveučilišta kao prilika da se stekne jedno izvrsno obrazovanje na ustanovama koje imaju višestoljetnu tradiciju i koja su dio europskog modernog sveučilišnog sustava, a čije diplome imaju globalnu konkurentnost, objašnjava.


Međutim, s obzirom na to da je riječ o osobama iz inozemstva, tu dolazi do određenih administrativnih zapreka pri upisu. Stoga je Središnji državni ured, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, sklopio sporazume o suradnji s mnogim hrvatskim sveučilištima, te je omogućena posebna upisna kvota za pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva.


Riječ je o postupku koji prethodi samom upisu, te oni ne moraju pristupiti državnoj maturi.

- Treba imati na umu, da se oni, kada odluče studirati u RH, već suočavaju s izazovima promjene sredine, odlučuju se na studiranje na jeziku koji nije bio dominantan tijekom njihova obrazovanja, i tu je jedno veliko odvajanje od obitelji.“, objašnjava Gregurić.


Jedna od njih je i Micaela Jijena Sanchez, studentica psihologije na Hrvatskim studijima, koja je prije četiri godine stigla u Hrvatsku iz Argentine. Kaže kako je isprva u Hrvatsku došla učiti jezik i vidjeti kakav je život ovdje.


- Stvarno mi se svidjelo, vidjela sam da napredujem s hrvatskim, što nisam očekivala, i odlučila sam ostati, rekla je.


Micaela kaže kako joj odgovara hrvatski stil života i smatra da je našla svoje mjesto ovdje te planira ostati i nakon završenog studija.


- Zagreb mi se stvarno sviđa, ne vidim zašto ne bih tu ostala.

"Uvijek treba dati priliku"


Njezina ju je obitelj podržala u odluci, a Micaela je posjetila i Hvar, rodno mjesto njezina prapradjeda. Kaže kako prije posjeta Hrvatskoj nije ništa znala o njoj.


- Nikad nisam zamišljala svoj život u Hrvatskoj, i na kraju evo me tu, studiram na hrvatskom. Svakako treba pokušati i vidjeti sviđa li ti se ili ne, ali uvijek treba dati priliku, poručuje Micaela.


Sve informacije vezane uz korištenje posebne upisne kvote dostupne su na mrežnim stranicama Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH, a Gregurić ističe kako svaka sastavnica sveučilišta samostalno odlučuje o broju dostupnih mjesta, te samostalno provode postupak upisa, odnosno rangiranja. Preduvjet za korištenje kvote je potvrda o pripadnosti hrvatskom narodu, koju izdaje Središnji državni ured.


- Republika Hrvatska je uvijek snažno orijentirana prema poticanju povratka hrvatskih iseljenika. Mladim osobama je puno lakše donijeti tu odluku prije nego zasnuju obitelj ili se poslovno afirmiraju u nekoj drugoj životnoj sredini. Stoga nastojimo, kroz jedan komplementaran sustav mjera, potaknuti ih da odluku o ostanku u Hrvatskoj donose u Hrvatskoj na temelju vlastitog iskustva, objašnjava Gregurić i dodaje:


- Ove godine očekujemo posebnu upisnu kvotu na sveučilištu u Zagrebu, Zadru, Splitu, veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru, te na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i nadamo se da ćemo imati što više polaznika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!