Studentice postižu bolji uspjeh tijekom studija, a lakše se zapošljavaju muški kolege

07.04.2022.

20:33

Autor: Irena Košar/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Zapošljavanje studenata

Zapošljavanje studenata

Foto: Dnevnik / HRT

Iako studentice postižu bolji uspjeh tijekom studija, lakše se zapošljavaju njihovi muški kolege - pokazalo je istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje provedeno među gotovo 16 tisuća studenata koji su studij završili prije tri godine. Iako se zaposlilo 60 posto studenata koji su sudjelovali u istraživanju, mnogi od njih i dalje smatraju da bi ponuda poslova trebala biti bolja.

Nedugo nakon završetka fakulteta Kevin je dobio stalni posao. Prve kontakte s mogućim poslodavcima ostvario je još tijekom studija.

- Dosta smo brzo našao posao, takve sam struke di smo dosta traženi u farmaceutskoj struci, tako da još tijekom studija imao sam dogovorene prijave za posao, rekao je Kevin Kovač.

Zrinka je profesorica matematike, posao u struci pronašla je brzo.

- U srpnju 2021. godine završila sam fakultet, a u rujnu iste godine sam pronašla posao, rekla je Zrinka Jusić.

Prema istraživanju Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gotovo 60 posto studenata pronašlo je posao nakon završetka studija. Trećina je prvo zaposlenje pronašla nakon izravnog javljanja poslodavcu. S druge strane, više od 40 posto studenata smatra da je ponuda poslova u struci nedostatna.

- Neki od nalaza ukazuju na to možda da studijski programi i visoko obrazovanje više priprema studente za nastavak obrazovanja, nego za samo tržište rada, istaknula je Sandra Bezjak, v.d. ravnatelja Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

- Tijekom godina na tržištu rada su se pojavili novi poslovi, a Sveučilišta se nisu pripremila za te nove poslove, niti nude vještine, znanja i kompetencije koje su potrebne za te nove poslove, naglasio je Matko Glunčić, autor istraživanja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Jer tržište rada mijenja se iz dana u dan. 

- Neki put studenti misle da nije važno napisati da su radili preko ljeta dva mjeseca. U principu dosta je bitno jer pokazuje sposobnost da se relativno brzo snađeš, da si željan iskusiti nova znanja, rekla je Mojca Domiter, poslodavac.

Kako bismo pomogli mladima pri zapošljavanju, pokrenuli smo niz mjera - ističu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

- Instrumenti koje imaju na raspolaganju su aktivne politike zapošljavanja u njih ulažemo otprilike milijardu kuna godišnje i treba reći da svakako smo usredotočeni da ta sredstva usmjerimo tamo gdje su najpotrebnija, rekao je Ivan Vidiš, državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Digitalna tranzicija stvara nove poslove na tržištu, samim time i nova radna mjesta. I zato je brza prilagodba iznimno važna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!