Zima sve bliže, a cijene rastu: I studenti traže priliku za dodatnu zaradu

22.09.2022.

07:05

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Kristina Štrbac/E.P.C.

Studentice u Zadru planiraju raditi uz studij

Studentice u Zadru planiraju raditi uz studij

Foto: HTV / HRT

Zima je sve bliža, a cijene sve veće. Među ranjivijim skupinama, osobito zbog poskupljenja hrane i režija su i studenti, budući akademski građani. Da bi se snašli, dodatni prihod traže na poslovima preko student servisa. Priču o zadarskim studentima donosi novinarka Kristina Štrbac.

Andrija je ovoga ljeta radio kao trgovački putnik i slagao police u trgovinama preko student servisa. Novac će mu dobro doći u idućim mjesecima. 


- Koristit ću da mogu živjeti preko zime. Sada, da imam preko zime, skupljao sam ljeti, da mogu mirno zimi biti, kaže Andrija Grahovac, student iz Zadra. 


Budući da je iz Zadra, Andrija se ne mora brinuti o smještaju, za razliku od nekih svojih kolegica.


-  Ja sam iz Splita, prošle godine sam živjela sama u stanu što je bilo dosta skuplje. Ove godine sam našla cimericu, tako da su troškovi dosta manji što se tiče stanarine, rekla je studentica Marta Danolić


No, dosta toga je poskupjelo, pa ove zime studenti očekuju povećanje troškova. Stoga, uz studij ove studentice planiraju i raditi. 


- Režije ja mislim da će biti najviše sada. Tražim posao, od konobarenja do čišćenja, nebitno, što god nađem da mi je dobra satnica, kaže Andrea Skejić, studentica iz Sinja. 


- Prošle godine radila sam u dućanu, ovako, par puta tjedno kad bih uspjela zbog faksa i to. I ove godine ću isto tako nastaviti, u nekom dućanu, neke promocije, rekla je Marta Danolić.


U Student servisu potražnja za studentima u odnosu na kolovoz je smanjena, ali je u rujnu i manje studenata. Cijena minimalne satnice je 29 kuna i trideset lipa, a prosječna cijena je 35 kuna po satu.


- Pa poslovi se nude raznih tipova. Više možemo reći da je većina u maloprodaji i u ugostiteljstvu, i naravno, u nekim administrativnim poslovima u raznoraznim firmama, rekao je Jurica Kardum, voditelj Centra za studentski standard pri Sveučilištu u Zadru.


Iz Centra za studentski standard kažu da na Sveučilištu u Zadru poskupljenja zasad neće biti.


- Po pitanju studentskog standarda Sveučilišta u Zadru poskupljenja neće biti i neće se odraziti povećane cijene energenata koje trenutno na tržištu variraju. Cijene smještaja su definirane u prethodnom razdoblju, poručuje voditelj Centra za studentski standard. 


No zato u privatnom smještaju cijene variraju. Ali i pronaći stan u Zadru do kraja ljetnih ispitnih rokova iznimno je teško, jer većina stanodavaca već tada svoja vrata otvara turistima.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!