19:39 / 16.09.2020.

Autor: Andrea Vatavuk/ Dnevnik/IMS/HRT

Studiranje u vrijeme epidemije

-

-

Foto: - / -

Studenti se pripremaju za nastavak predavanja i povratak u studentske domove. Čeka ih izazovna godina.
Studenti se pripremaju za nastavak predavanja i povratak u studentske domove. Čeka ih izazovna godina.

Fakulteti su već trebali odabrati model održavanja nastave. Neki su to učinili prije nekoliko mjeseci, no neki još nisu, što stvara neizvjesnost među studentima. Traže da se odluke - što prije donesu.

Brucošica Tea nada se da će što više vremena provesti na nastavi uživo, iako još čeka službene upute fakulteta o tome kako će izgledati početak njezina akademskog obrazovanja.

- Ja se veselim da barem na kratko u početku, znači ako će to biti moguće, osjetimo taj pravi studentski život i započnemo tu godinu na fakultetu pa tako i praktičnu nastavu, govori Tea Podbojec, 1. godine, Geotehnički fakultet, Varaždin.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu s tim u vezi poslao je pismo zagrebačkom rektoru.

- Naglasili smo u stavu da ipak više želimo uživo nastavu, prije svega misleći na brucoše da osjete sve aspekte studiranja, govori Josip Periša, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu.

- Mi smo zapravo preporučili da svaki dekan dobro razmisli i da vidi koji profesori, možda ima profesora koji su ugroženi, znate, ima nekih koji imaju bolesti, plućne i tako dalje, koje su vrlo loše kad bi se zarazili, naglašava prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Većina fakulteta odabrala je mješoviti model, dok se Filozofski fakultet u Zadru odlučio za klasičnu nastavu. I dok neki odluke još nisu objavili, Sveučilište u Rijeci organiziralo se već u srpnju.

- Mi smo predvidjeli takozvani hibridni model, odnosno model koji u sebi objedinjuje ili model A, scenarij A i scenarij B, dakle, što je moguće više nastave on side, rekla je dr. sc. Snježana Prijić-Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Skratili vrijeme predavanja, a drugi uveli blok-sat. Svima je prioritet da se praktični dio nastave izvodi uživo, ali u manjim grupama.

Vježbe će se provoditi dakle u laboratorijima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, naravno smanjeni broj, grupe 10 do 15 studenata uz održavanje fizičke distance i nošenje zaštitnih maski, govori dr. sc. Silvija Maričić, asistentica, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije.

HZJZ je izdao i nove upute studentima u domovima -  nema više zabava i okupljanja u sobama, obavezno je mjerenje temperature ujutro i navečer. Problem je ostao samo onima koji u mjestu studiranja unajmljuju smještaj jer će u slučaju da moraju pratiti nastavu na daljinu, imati nepotreban trošak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!