Škola u Novskoj njeguje tradiciju 19. stoljeća i mnoge korisne vještine

19:54 / 12.06.2022.

Autor: Sunčica Findak/V.K./Dnevnik/IMS

Osnovna škola u Novskoj

Osnovna škola u Novskoj

Foto: Dnevnik / HTV

Imaju starinsku učionicu u kojoj svima pokazuju tradiciju i običaje školstva 19. stoljeća. Cijelu godinu izdvajaju novac i pomažu svima kojima je to prijeko potrebno. Imaju mali rehabilitacijski centar i još mnogo toga - oni su učenici i profesori osnovne škole u Novskoj.

Krasan ambijent, razred na otvorenome, doduše - malo neobičan, a još je neobičnija komunikacija. Starinska učionica, čini se, svima se sviđa. Na zabavan i neuobičajen način ponavljaju gradivo.

- Često nam dođu stariji građani i daju nam ideje što bismo mogli nadograditi u našoj starinskoj učionici, govori Kristina Grdur, učiteljica, OŠ Novska.

Odmak od tableta i mobitela i na satu domaćinstva. Prava mala manufaktura. Rade sve što će im u svakodnevnom životu trebati. 

- Stječu vještine koje su im potrebne u životu, a to je i neka alternativa digitalnom svijetu u kojem živimo, naglašava Ljubica Puškaš, učiteljica, OŠ Novska.

I sport je alternativa. Kažu - gotovo smo nepobjedivi u badmintonu.

- Imamo 5 naslova prvaka Hrvatske, a lovimo 6., rekao je Donald Veble, prof. tjelesne i zdravstvene kulture, OŠ Novska.

- Badminton je najbrži sport na svijetu i djeca u kratko vrijeme zavole badminton, naglašava.

Preko puta dvorane mali je rehabilitacijski centar. Jedinstven objekt u sklopu jedne škole. 

- Djeca se upisuju u prvi razred. Oni koji imaju veće teškoće školuju se do 21. godine života. Ovdje stječu kompetencije za rad te se usavršavaju za samostalni život, govori Emira Navijalić, socijalna pedagoginja, OŠ Novska.

Uključeni su i u humanitarni rad. U sklopu projekta "Zrnce dobrote" napravili su mnogo dobrih djela. Obnovili su školske stanove Ukrajincima, pomažu svojim učenicima vezano za maturalna putovanja, odjeću, hranu.

- U humanitarnom projektu Zrnce dobrote sudjeluju nastavnici i učenici. Djelatnici daju 10 kuna mjesečno i to je 120 kuna godišnje, a učenici 1 kunu mjesečno ili 10 kuna godišnje. Nikome nije problem, naglašava Damir Kotalac, voditelj humanitarnog projekta "Zrnce dobrote", OŠ Novska.

- Mislim da nijedno dijete ne bi trebalo ispaštati što nečiji roditelji ili skrbnici nemaju to što svi mi imamo, rekla je Marija.

Misli ova škola na svu djecu, nastoji im uz obrazovanje pružiti sve što požele.

- Umjesto da djeca idu po kafićima ili da se samoorganiziraju, mi im organiziramo zabave u OŠ Novska. Učitelji dežuraju, nabavimo DJ-a, rasvjetu i stvarno budu nezaboravne zabave, govori Antonija Mirosavljević, ravnateljica OŠ Novska.

Pitamo, ima li nešto što nisu pokrili edukacijom, sportom, humanitarnim radom ili zabavom? Kažu - imamo još neke ideje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!