13:20 / 21.07.2020.

Autor: Petar Mikuličin/Vijesti iz kulture/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Supertoon – jedan od prvih festivala animacije u koronakrizi

-

-

Foto: - / -

Šibenik je ovih dana u znaku 10. Supertoona - međunarodnog festivala animiranog filma koji je jedan od prvih festivala, unutar svijeta animacije, koji se uopće održava u vremenu pandemije.
Šibenik je ovih dana u znaku 10. Supertoona - međunarodnog festivala animiranog filma koji donosi najaktualnije svjetske kratkometražne naslove, ali i ugošćuje niz uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta. Jubilarno izdanje donosi i neke nove sadržaje. 

Da se Šibenik svojski trudi zadržati epitet grada festivala dokazuje i održavanje 10. po redu Supertoona - unatoč koronavirusu.

- Mi smo jedan od prvih filmskih festivala, unutar svijeta animacije, koji se uopće održava, ističe Slave Lukarov, organizator ‘Supertoona’ s kojim je jutros razgovarala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Festival je otvorio novi film redatelja Natka Stipaničeva - ‘Arka’, već nagrađen i nahvaljen od publike i kritike: Čest sam gost Supertoon festivala. To je super inicijativa ovdje u Šibeniku i nastojim doći svake godine, kaže Stipaničev.

Mala loža i Gorica sljedećih se dana pretvaraju u mala kina na otvorenom - bit će prikazano 20 kratkih animiranih filmova te 27 filmova za djecu.

- Svi pratimo nekakve brojeve, i mislim da je bitnije to da će Šibenčani moći pogledati doista najbolje svjetske kratke animirane filmove koji su nastali posljednjih godinu do dvije, komentira Lukarov.

U sklopu popratnog programa festivala otvorena je izložba ‘Right now’ animatorice i redateljice Katrin Novaković, a dio ovogodišnjeg ‘Supertoona’ su i stripovi.

- Mi ne predstavljamo baš komercijalni strip i tim mi je draže da smo se okupili na jednome mjestu, da možemo razmijeniti iskustva i pokazat ljudima naše radove, smatra autor stripova Vinko Barić.

Za najmlađe je, pak, pripremljena ‘Supertoonova’ radionica animacije: Tema radionice je animacije pokreta i objekata. Naš stručni tim će s mladim polaznicima odraditi radionicu tijekom festivala i njihov film će se prikazati na zatvaranju festivala, najavljuje Slave Lukarov.

Festivalski program trajat će do petka, a bit će dodijeljene i nagrade za najbolje filmove u pet kategorija. Početak festivala zabilježila je ekipa Vijesti iz kulture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!